TTIP stoppas av amerikanska senaten

Handelsavtalen TTIP och TTP verkar för stunden ha stoppats sedan Obama misslyckats med att få det förhandlingsmandat som sökts från den amerikanska senaten. Senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders, båda på det demokratiska partiets vänsterflygel, samlade demokraterna till att rösta nästan mangrant mot förslaget.

TTIP (för USA och EU) och TTP (för Stilla havsländerna) har förhandlats bakom slutna dörrar. Avtalen har kritiserats av demokratiaktivister för att skapa specialdomstolar där storföretag kan stämma stater för att lagar minskat deras vinst, av miljöaktivister för att underminera miljökrav, av fackliga aktivister för att underminera arbetsrätt och av internetaktivister för att försöka få igenom de regler om mer kontroll över internet som stoppades i och med att ACTA-avtalet röstades ner i Europaparlamentet.

Trots stöd från republikanerna, så kunde Obama inte få igenom ett förhandlingsmandat utan stöd från sitt eget parti. Även demokratiska senatorer som Hillary Clinton röstade nej, även om de tidigare stött den här typen av underminering av demokrati genom avtal. Den amerikanska presidentvalrörelsen för 2016 har börjat och en av de som konkurrerar med Hillary Clinton är just Bernie Sanders. Det är troligt att demokraternas högerflygel inte vill ha den här frågan udner valrörelsen och därmed verkar förhandlingarna stranda, även om nya försök att förhandla bort demokrati säkert kan återkomma efter 2016.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer