Finanspolitiska råd mot avgrunden

Finanspolitiska rådet kritiserar i sin årsrapport regeringen för att inte hålla tillräckligt strama finanser. Samtidigt är Sverige tillbaka i deflation för april, ett läge som bara tycks kunna botas med offensiv finanspolitik.

Finanspolitiska rådet ger råd för en resa mot avgrunden. Arbetslöshet och deflation är ett sekundärt problem enligt dem. Rådet anser att överskottsmålet på 1,0 procent av BNP ska uppnås redan 2018, till skillnad mot finansminister Magdalena Andersson som anser att överskottsmålet med hänsyn till konjunktur och sysselsättning bör uppnås först 2020 skriver SvD.

Regeringen vill ersätta överskottsmålet med ett balansmål för de offentliga finanserna. Finanspolitiska rådet kan tänka sig detta men i så fall lyfta ut det allmänna pensionssystemet. Det anser inte heller att en ändring av målet skulle ge utrymme för en mer expansiv finanspolitik (ökade statliga utgifter, till exempel på bostäder, infrastruktur, välfärd).

Socialdemokraterna är nu klämda mellan verkligheten och föråldrade nyliberala teorier. Det är idag uppenbart att endast stora offentliga satsningar kan få igång ekonomin och varaktigt bekämpa inflationen. Magdalena Andersson har tidigare givit indikationer på en mer offensiv politik är att vänta framöver, bland annat genom att höja budgettaket. Efter finanspolitiska rådets rapport låter det annorlunda.

– Vi kommer att föra en mycket stram politik, eftersom vi måste beta av underskotten. Hade vi inte haft så stora underskott hade vi kunnat driva en mer expansiv politik och på så sätt understödja Riksbanken, säger Magdalena Andersson till SvD.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer