Alexis Tsipras: Europa vid ett vägskäl

Greklands premiärminister Alexis Tsipras publicerade nyligen en artikel i franska tidningen Le Monde. Tsipras menar att ”Institutionerna” vill införa ett A- och B-lag i Europa där demokratin sätts ur spel för dem som vägrar följa den extrema nyliberala doktrinen.

Grekland berör hela Europa och är epicentrum för konflikten mellan två helt skilda strategier för framtida enhet i Europa, menar Tsipras. Den ena sidan vill fördjupa det europeiska samarbetet på premisserna av jämlikhet och solidritet mellan folken och medborgarna. (Läs hela artikeln översatt till engelska på Links)

”Förepråkarna för denna strategi börjar med antagandet att det inte är möjligt att kräva att den nya grekiska regeringen följer samma bana som den föregående – som vilket vi inte får glömma – misslyckades kapitalt.”

”Detta antagande är utgångspunkten, annars skulle val behöva avskaffas i de länder som befinner sig i ett låneprogram. Vi skulle nämligen behöva acceptera att institutionerna ska utse ministrarna och premiärministrar, och att medborgarna skulle fråntas rätten att rösta fram till låneprogrammet har genomförts.”

Det skulle innebära avskaffandet av demokratin i Europa och början på disintegration och oacceptabel delning av det Europeiska unionen, menar Tsipras.

Den motsatta strategin söker just detta: En delning av eurozonen och en delning av EU där det första steget är att skapa ett A- och B-lag (two-speed, tvåväxlat) där kärnländerna i A-laget sätter regler som kräver nedskärning och anpassning. Denna kärna kommer utse en ”superfinansminister” i eurozonen med obegränsad makt och möjlighet att avfärda budgetar från självständiga stater om de inte överensstämmer med den extrema nyliberala doktrinen.

”För de länder som vägrar att böja sig för den nya auktoriteten kommer lösningen vara enkel: hårda straff, obligatoriska nedskärningar. Och ännu värre, mer restriktioner för att flytta kapital, disiplinära sanktioner och avgifter och till och med en parallell valuta”, skriver Alexis Tsipras.

[…] ”Av allt att döma framstår det som att den nya europeiska makten nu konstrueras och att Grekland bara det första offret.”

[…] ”Vad som inte tas med i beräkningen är den stora risk och enorma fara denna andra strategi innebär. Denna strategi riskerar inte bara att bli början på slutet för den europeiska enigheten utan också att omvandla eurozonen från en monetär union till en zon av rörlig växelkurs, men också att trigga ekonomisk och politisk osäkerhet, vilket troligtvis kommer transformera den ekonomiska och politiska balansen i väst.”.

[…]

”Europa är därför vid ett vägskäl.” […] ”Vilken strategi ska få företräde? Den som kallar efter ett Europa med solidaritet, jämlikhet och demokrati, eller det som söker brytning och splittring.”

Foto: FrangiscoDer, Wikimedia Commons

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer