TTIP-mygel i Washington och Bryssel

Nu läggs grunden för att rösta igenom TTIP nästa år. Den här veckan har fulspelet för att få igenom TTIP nått nya höjder i både Washington och Bryssel.

Washington

I Washington ska representanthuset ta ställning till att ge ett fritt förhandlingsmandat till Obamas regering. Själva poängen med lagstiftning via handelsavtal är att få igenom ett paket med lagar och kunna skylla på processen: nu är det slutförhandlat och vi måste rösta för.

Efter att senaten tillfälligt röstade fel så kallade Obama till sig en grupp senatorer, deklarerade vilka som kallats, och sedan såg de ljuset och röstade för TTIP istället. I utbyte fick de i stort sett ingenting, vilket kan få en att undra vad som sades i rummet.

Nu har röstningen gått vidare till representanthuset, där röstningen verkar planeras att ske så snart Obama vridit om armen på tillräckligt många demokratiska representanter. Demokraterna är nämligen massivt emot och motståndare mot TTIP i USA har arrangerat demonstrationer och kampanjer för att få demokraterna att inte byta sida. Och även om republikanerna övervägande stödjer att lagstiftning via handelsavtal så finns det tillräckligt många Tea Party-republikaner som förväntas rösta emot för att det ska behövas en handfull demokrater också.

Omröstningen kan ske idag, men bara om de röstar rätt, annars förväntas den skjutas upp tills dess att rösterna säkrats.

Bryssel

Nästan som om det vore koordinerat har omröstningen i Europaparlamentet denna vecka skjutits upp genom att frågan har skickats tillbaka till utskottet. Även här är beror uppskjutningen på oron för att inte få igenom rätt förhandlingsmandat.

Den styrande koalitionen bestående av grupperna för konservativa, liberaler och socialdemokrater (inkluderat de svenska europaparlamentarikerna från Alliansen, socialdemokraterna och feministiskt initiativ) har en majoritet i parlamentet, men har inte lyckats enats. Under hotet om att motståndarna mot TTIP skulle kunna få igenom något av de 200 ändringsförslagen så beslutade parlametnets ordförande att inte ta paketet till en omröstning. Enligt de konservativa är det den socialdemokratiska gruppen som inte kunnat enats, varken internt eller för den delen med de konservativa.

Sammantaget är motståndet mot TTIP stort på båda sidor av Atlanten, och lobbyinsatser i Europa mot TTIP bör inriktas på socialdemokratiska gruppen, med svenska parlamentariker från socialdemokraterna och feministiskt initiativ.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer