Ännu ingen uppgörelse för Grekland – dominoeffekt hotar vid Grexit

Trots intensiva förhandlingar och uttalanden att klockan är ”30 sekunder i tolv” lyckades ingen uppgörelse nås mellan trojkan och Grekland under måndagskvällen. Samtidigt varnar bedömare för att konsekvenserna av en Grexit underskattats och att en dominoeffekt är ett möjligt scenario.

Den 30 juni förfaller lån på 1,5 miljarder euro som Grekland har till IMF. För att betala dem behöver Grekland ta nya lån men villkoren för dessa är oacceptabla eftersom EU, IMF och ECB kräver fortsätta nedskärningar i utbyte mot lån.

Under måndagskvällen kom ändå indikationer på att parterna har närmat sig varandra och en lösning möjligtvis kan nås.

Läckor talar om att Greklands senaste förslag innehåller en höjning av momsen från 6,5 procent till 13 procent och åtgärder på pensionsområdet och försvarsutgifterna.

Om ingen lösning nås före förfallodagen 30 juni kan Grekland tvingas att ställa in betalningarna och bli tvugna att lämna euron och kanske till och med hela EU-samarbetet, skriver Dagens Industri.

Samtidigt varnar Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare att finns en stor risk att effekterna av en Grexit underskattas.

– Även när den första chocken lagt sig kommer det att finnas en gnagande oro att andra länder, som till exempel Portugal, kan komma att lämna eurosamarbetet i framtiden och det kommer att hålla tillbaka investeringar, säger Andreas Hatzigeorgiou till Dagens Industri.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer