Ännu ingen uppgörelse för Grekland – dominoeffekt hotar vid Grexit

Trots intensiva förhandlingar och uttalanden att klockan är ”30 sekunder i tolv” lyckades ingen uppgörelse nås mellan trojkan och Grekland under måndagskvällen. Samtidigt varnar bedömare för att konsekvenserna av en Grexit underskattats och att en dominoeffekt är ett möjligt scenario.

Den 30 juni förfaller lån på 1,5 miljarder euro som Grekland har till IMF. För att betala dem behöver Grekland ta nya lån men villkoren för dessa är oacceptabla eftersom EU, IMF och ECB kräver fortsätta nedskärningar i utbyte mot lån.

Under måndagskvällen kom ändå indikationer på att parterna har närmat sig varandra och en lösning möjligtvis kan nås.

Läckor talar om att Greklands senaste förslag innehåller en höjning av momsen från 6,5 procent till 13 procent och åtgärder på pensionsområdet och försvarsutgifterna.

Om ingen lösning nås före förfallodagen 30 juni kan Grekland tvingas att ställa in betalningarna och bli tvugna att lämna euron och kanske till och med hela EU-samarbetet, skriver Dagens Industri.

Samtidigt varnar Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom på Stockholms Handelskammare att finns en stor risk att effekterna av en Grexit underskattas.

– Även när den första chocken lagt sig kommer det att finnas en gnagande oro att andra länder, som till exempel Portugal, kan komma att lämna eurosamarbetet i framtiden och det kommer att hålla tillbaka investeringar, säger Andreas Hatzigeorgiou till Dagens Industri.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer