Att bryta sönder Grekland – IMF, vad håller ni på med?

Tiden för förhandlingarna om Greklands nödlån håller på att rinna ut. Floden av skitsnack från Eurogruppens representanter når samtidigt nya rekordhöjder. Ekonomiprofessorn Paul Krugman lägger däremot kalla fakta på bordet på sin blogg. ”Om Grexit händer kommer det på bero på att borgenärerna, eller åtminstone IMF, ville att det skulle ske.”

”Grekland har rört sig bakåt snarare än framåt”, enligt Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Det sa han till journalister på väg in till eurogruppsmötet, skriver Dagens Industri.

Ekonomipristagaren Paul Krugman ger en brutalt annan bild på sin blogg.

”Vad håller kreditgivarna, och i synnerhet IMF, egentligen på med?”

Långivarna fortsätter att avfärda Greklands förslag och hävdar att de höjer skatten för mycket och inte genomför tillräckliga nedskärningar. Institutionerna fortsätter på detta vis att diktera innehållet i Greklands inrikespolitik. Enligt Krugman är det förmodade argumentet till avvisandet av Greklands förslag gällande skatterna att det skulle skada tillväxten, ett argument Krugman inte ger mycket för:

”Den uppenbara svaret till detta är, skämtar ni med oss? De människor som helt misslyckats med att se skadan åtstramning skulle göra – se diagrammet, som jämför beräkningarna 2010 med verkligheten – föreläser nu för andra om tillväxt?”

Enligt Krugman skulle förhandlingarna först ha handlat om målet för Greklands budgetöverskott och sen om lånelättnader som skulle få ett slut på oändliga framtida kriser. Krugman fortsätter:

”Grekiska regeringen har godkänt ett riktigt högt budgetöverskott, särskilt givet situationen att budgeten skulle haft ett väldigt överskott om inte ekonomin vore så deprimerad.”

Grekland har tappat 20 procent av sin BNP och har sänkt lönerna inom privat sektor med mer än 30 procent i förhållande till euro-genomsnittet, enligt Krugman.

Krugman avslutar med ytterligare några sanningar.

Tala med IMF-folket och de kommer gå på om hur omöjligt det är att ha att göra med Syriza, deras irritation på spelet för gallerierna och så vidare. Men vi är inte i high school här. Och just nu är det borgenärerna, mycket mer än grekerna, som flyttar målstolparna. Så vad händer? Är målet att bryta Syriza? Är det att tvinga Grekland till en förmodad katastrofal default för att uppmuntra andra? Vid det här laget är det dags att sluta tala om en ”Graccident”, om Grexit händer kommer det på bero på att borgenärerna, eller åtminstone IMF, ville att det skulle ske.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer