Följ Synapze live-rapportering från Aten

Synapze har folk på plats i Aten och kommer fortlöpande försöka uppdatera alla läsare runt läget kring den viktigaste dagen på väldigt länge för Europa, vänstern och arbetarklassen.

11.42 Nästan alla affärer är stängda idag pga valet. Kollektivtrafiken helt avgiftsfri för att alla enkelt ska kunna åka till vallokalerna. Stämningen är lugn och svårt att se på ytan att detta är en ödesdag.

12.08 På väg till Syntagma-torget. Fullt med affischer från framför allt nej-sidan på lyktstolpar, elskåp och väggar.

12.32 – Jag röstar nej, jag har inga pengar att förlora. De med mycket pengar på banken, kanske 40 000 euros och mer tänker annorlunda, säger arbetslöse Giorgios, 35.

13.09 Paus för glass på Syntagma-torget. Talar med en dam i 65-årsåldern från Cypern. ”Där gjorde trojkan oss fattiga över en natt 2013. Cypern gick från rikt till fattigt och har fortfarande inte återhämtat sig utan situationen är katastrof.”

13.42 Talar med Thanasis som är på plats på Syntagma i ett tält för nej-sidan, oxi. ”Alla vet att nej-sidan kommer vinna trots att media kampanjar hårt för ett ja. I kväll kommer det vara stor fest här på Syntagma. Imorgon kommer EU-ledarna vara jävligt rädda efter meddelandet att vi fått nog av nedskärningar och det politiska klimatet kommer förändras i hela EU. På längre sikt kommer Grekland att lämna euron och andra länder följa efter.”

14.23 Väldigt lugn stämning i centrala Aten. Nej-sidans affischer dominerar kraftigt gatubilden. Ja-sidan mobiliserar mer genom dominans i högervriden media. 

14.35 Sitter på McDonalds och äter. En förmodat hemlös man sätter sig brevid och frågar med teckenspråk om han kan få några strips. Han får halva påsen och slänger i sig dem. Några som sitter brevid ger honom mer mat som han slänger i sig som utsvulten. Sen börjar han gråta och går därefter från restaurangen.

15.30 Politisk propaganda sprejat på väldigt många ”galler” framför butikerna som är stängda idag pga valet. ”De fattiga röstar nej. Men är du en bank har du inga problem” är ett exempel.

15.44 Märks nu en viss polisnärvaro runt Syntagma. Kanske runt 6-8 stycken på motorcykel. Lär bli både mer folk och poliser på torget ikväll.

16.15 Ljud riggas på torget. Ovsett vilken sida som vinner idag kommer det folk hit. En av de ansvariga är märkbart orolig över polariseringen mellan de båda sidorna och vad som ska hända framöver.

16.41 Jag tar nu en liten paus för att ladda inför kvällen. Kommer då befinna mig på Syntagma-torget och förhoppningsvis fira valsegern för nej-sidan tillsammans med tusentals greker som fått nog av nedskärningar. Vi kommer då bjuda på live-streaming via min nystartade kanal på Bambuser.

Bild: Nej-sidan kommer vinna och det blir fest ikväll på Syntagma, säger Thanasis. Foto: Jonas Karlsson

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer