Grekland: Folkets storslagna vinst över eliten

Det var givetvis en härlig stämning på Syntagma-torget i Aten i natt. Leenden, vänlighet, talkörer, sång, tillsammans med grekiska och röda fanor som vajade i luften. Efter fem år av påtvingade nedskärningar från den EU-ledda trojkan var det många greker som nu talade om värdighet och om möjligheten till en bättre framtid – men också om resultatet som en tjänst till Europas folk.

– Ett nej var det enda sättet att hitta en väg framåt, bort från nedskärningarna som ruinerat ekonomin och under fem år visat sig helt verkningslösa för att få landet på fötterna, säger Yannis till Synapze.

Vid Oxi-kampanjens samling på Klafthmonos-torget kunde valresultaten följas via storbildsskärm. Stämningen ökade snabbt och jublen avlöste varandra. Redan tidigt på kvällen stod det klart att nej-sidan – oxi – skulle vinna en jordskredsseger. Två timmar efter att vallokalerna stängt var det solklart att nejsidan skulle vinna stort.

– Det är helt klart att nej-sidan har vunnit, siffrorna är 62-38 till nej-sidan nu, säger Helen som ingått i Oxi-kampanjen.

Mobiliseringen har varit imponerande. Medan ja-sidan fått kraftigt stöd i medierna som spelat på folks rädsla, har nej-sidan haft en överlägsen närvaro på gatorna. Centrala Aten är fullt av OXI-affischer, på lyktstolpar, elskåp, husväggar.

– Vi har varit ute på gatorna hela dagarna och pratat med människor, demonstrerat på torgen och talat till folk att de inte får bli rädda. Vi har också jobbat mycket via Internet; Facebook, Twitter etcetera, säger Helen.

När jag anlände till Syntagma-torget är det redan fyllt av tiotusentals människor och torget fylls hela tiden på. Gissningsvis runt 50 000 personer firade segern under kvällen. Överallt leenden, folk verkar lättade, trots att alla är medvetna om att de svåra tiderna inte är över.

– Vi vet inte vad som händer imorgon, men ikväll får vi äntligen fira! Det här är en storslagen seger för demokratin och viktigt för hela Europas folk och för hoppet om en bättre framtid. Vi har skickat en signal till EU att nedskärningarna inte kan fortsätta, säger Nikos, som till vardags jobbar som psykolog.

Festen fortsatte långt in på natten men massorna började tunnas ut framåt midnatt – grekerna jobbar ju som bekant flest timmar per år i hela EU!

Idag kan vi förutom att glädjas åt grekernas rungande nej, också underhållas av analyser i borgerlig media om att grekerna nog inte förstod vad de röstade för. Elitens förakt mot demokratin har sällan varit större. Men den här gången vann folket.

Nu behövs internationell solidaritet som uppbackning. Driv frågan i din organisation och gå med i Nätverket för Grekland.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer