Förklaringen till OXI i Grekland finns på gatorna

Folkomröstningen i Grekland omgärdades av fanatisk propaganda för ett ”ja” i media. Men nej-sidan stod emot, bland annat genom en total dominans på gatorna. Stora delar av Aten har varit fullständigt tapetserade med nej-affischer.

– Media har varit fruktansvärd. De har alla hävdat att det blir katastrof om nej-sidan vinner. Men de gick så långt att människor till slut började skratta åt dem. Vi har varit ute på gatorna hela dagarna och pratat med människor, demonstrerat på torgen och talat till folk att de inte får bli rädda. Vi har också jobbat mycket via Internet; Facebook, Twitter etcetera, säger Helen från OXI-kampanjen till Synapze.

Folkomröstningen utlystes bara nio dagar i förväg. Folk i Grekland har dock levt under nedskärningarna i 7 års tid, varav 5 av åren under den EU-ledda trojkans diktat vilket inneburit fullständig ekonomisk katastrof med arbetslöshet som skenat upp till över 25 procent, varav ungdomsarbetslösheten över 50 procent. Så de var givetvis väl insatta i grundfrågan men den korta tiden till omröstningen ställde stora krav på mobiliseringen som ändå alltid är viktig inför folkomröstningar och val.

– Vi blev helt överrumplade i fredags kväll, ingen förväntade sig det från premiärministern. Människor var väldigt snabba på att mobilisera och jag var helt överväldigad av hastigheten med vilken kampanjen var organiserad. Media försökte spelade på folks rädsla. Vi mobiliserade också till den största demonstrationen i Atens historia med 130 000 personer på Syntagma-torget, säger Thanasis Laskarotas, från EPAM.

Den som tar en promenad på gatorna i Aten förstår också snabbt hur dominant nej-sidan var där. I vissa områden sitter ett 10-tal affischer från nej-sidan på VARJE HUSFASAD – kompletterat med politiskt klotter och slagord.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer