Varför hatar unghögern utveckling?

Man skulle ju kunna tro att internet numera var en allmänt accepterad teknik som borde tillgängliggöras för alla. Men icke. 

Nyligen ondgjorde sig  Alexandra Ivanov, från Fria moderata studentförbundet, i Sydsvenskan över Öresundskommitténs förslag om fritt wifi i Öresundsregionen. Argumentet lyder att man inte ska sabotera en ”fungerande marknad”  och att ”inget är gratis”, där hon anför Helsingborg som exempel där driftkostnaderna uppgår till ”några hundratusen”.  Det stämmer. Det finns inga gratis luncher – Milton Friedman hade helt rätt – det är därför gemensamma lösningar ofta är att föredra framför privata: de är helt enkelt billigare. Helsingborgs fria surfzoner kostar runt 2 kronor om året per kommuninvånare. En överkomlig summa kan tyckas. 


Förbjud internet?

Men det här motståndet mot mänsklig utveckling är inget nytt. På 90-talet hetsade ungmoderaterna mot att biblioteken skulle får låna ut CD-skivor: det skulle ju slå ut skivhandlarna. Vi får hoppas att MUF fortfarande inte värnar om den ”fungerande marknadens” skivbutiker – för då återstår ju inget annat alternativ än att förbjuda internet.   

ABE BERGGÅRDH

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer