Grekland: Upprop för kamp och mobilisering över hela landet

Nedan följer Vänsterplattformens (del av Syriza) och 11 andra organisationers upprop för mobilisering mot den nya överenskommelsen med trojkan. Översättning: Jonas Karlsson.

Undertecknade representerar en bred skara av krafter och organisationer till vänster som förkastar ett nytt tredje memorandum som lämnats till parlamentet idag, och kallar till enad kamp för att välta samförståndsavtalet och införa en ny progressiv riktning för landet.

Undertecknandet av ett nytt memorandum av en regering som valdes för att avskaffa de tidigare två, innebär en stor katastrof för det grekiska folket och demokratin. Detta nya memorandum innebär ännu mer åtstramning, ytterligare inskränkning av medborgarnas rättigheter och bevarandet av förmyndarskapet över landet. Detta nya memorandum är en total omsvängning av mandatet från det grekiska folket som i folkomröstningen den 5 juli i sin helhet förkastade den nyliberala politiken med åtstramningar och nykolonialt beroende.

Under de senaste fem åren har folket på alla sätt motsatt sig rädslan och utpressningen och kämpat för ett självständigt, rättvist, återuppbyggt, demokratiskt och suveränt Grekland. Precis som tidigare memorandum, måste detta mötas med brett militant motstånd av ett sammanhållet och beslutsamt samhälle. Vi kommer att fortsätta på vägen från den 5 juli till slutet, tills detta memorandums politik störtats, med en alternativ plan för morgondagen, för demokrati och social rättvisa i Grekland.

Kampen mot den nya samförståndsavtalet börjar nu, med mobiliseringen av människor i landets alla hörn. För att denna kamp ska utvecklas och segra, är det nödvändigt att bygga upp folkliga organisationer på alla nivåer och inom alla samhällsområden.

Vi kallar till bildandet av en rikstäckande, bred politisk och social rörelse, och till skapandet av kommittéer för att bekämpa detta nya memorandum – mot åtstramning, och förmyndarskap av landet. Detta kommer att bli en enhetlig rörelse som kommer göra rättvisa av folkets vilja för demokrati och social rättvisa.

Den kamp som ledde till triumf för ”Nej” den 5 jul fortsätter och kommer segra!

Torsdag 13 augusti, 2015

Panagiotis Lafazanis (Left Platform – Left Current)
Alekos Vernardakis (Communist Renewal)
Nikos Galanis (Leftwing Intervention)
Dimitris Kavouras (Communist Organization Reconstruction)
Kaltsonis Dimitris (Association Yannis Kordatos)
Panagiotis Mantas (DIKKI – Socialist Left)
Anthonis Davanelos (Left Platform –DEA)
Andreas Pagiatsos (Xekinima)
Spyros Sakellaropoulos (ARAN – Left Recomposition)
Dimitris Sarafianos (ARAS – Leftwing Anticapitalist Regroupment)
Maria Souani (Workers Struggle)
Themis Tzimas (Former member of PASOK National Council)
Lambros Heetas (Initiative of the 1000)

• Xekinima is the Greek section of the CWI
• The Communist Organization Reconstruction and the Association Yanis Kordatos are regroupments of former KKE (Greek CP) activists
• Workers Struggle is a network of activists who are still in their majority members of the KKE
• DIKKI –Socialist Left is a regroupment of former PASOK activists that was part of the Syriza coalition

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer