KI: Inga problem ersätta överskottsmål med balansmål

Konjunkturinstitutet bedömer att den finanspolitiska hållbarheten inte äventyras av en övergång till ett balansmål. Få hinder finns nu för en mer expansiv finanspolitik. Trots det håller Socialdemokraterna fast vid nyliberala dogmer.

 – I vår utredning har vi kommit fram till att statens finanser är robusta och uthålliga med båda de här sortens mål. Både balansmål och överskottsmål kommer att fungera, säger Jesper Hansson, prognoschef vid Konjunkturinstitutet.

Överskottsmålet på 1 procent för statsfinanserna under en konjunkturcykel har kritiserats hårt såväl inom socialdemokraterna, av Vänsterpartiet och LO, men också av arbetsköparna i Svenskt Näringsliv.

Konjunkturinstitutet menar att valet mellan överskottsmål och balansmål är en politisk fråga där ett balansmål skapar ett budgetutrymme på cirka 25 miljarder per år under 20 år.

– Det visar att det är ju fullt möjligt att med en ansvarsfull ekonomisk politik att göra en förändring av nivån det offentliga finansiella sparandet, men också risken om man inte gör en förändring, att det skulle kunna leda till att uppemot 15 000 fler personer är arbetslösa, säger finansminister Magdalena Andersson till Sveriges Radio.

Frågan utreds också av en parlamentarisk utredning efter att de borgerliga partierna tvingat fram detta. Utredningen kommer vara klar i april 2016.

Om Socialdemokraterna framöver kommer fortsätta med nyliberal åtstramningspolitik eller börja lätta på bromsen återstår att se. Magdalena Andersson har tidigare flaggat för det förstnämnda och ”en mycket stram budget”.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer