Jonas Sjöstedts sommartal i Umeå

I ett soligt Umeå höll igår Jonas Sjöstedt sitt årliga sommartal. Han talade om att stoppa klimatförändringarna, att bekämpa tilltagande psykisk ohälsa bland unga, att minska de ekonomiska klyftor och att bekämpa en unken nationalism. Sjöstedt krävde också att regeringen fördömmer Turkiets bombningar av kurderna.

Vänsterpartiet kommer kräva resurser för att stärka ungas psykiska hälsa meddelade Jonas Sjöstedt i sitt tal. Satsningen omfattar statliga stöd på 230 miljoner kronor årligen på en utveckling av ungdomsmottagningarnas arbete.

– Vi behöver en skolhälsovård som är bra, med en dörr som står öppen till kuratorn. Men vi vill också ha bra ungdomsmottagningar över hela landet. Mottagningar som inte stänger på sommaren och långhelger. Mottagningar där man snabbt ska få tid. Mottagningar där du ska mötas av välutbildade kuratorer, barnmorskor, psykologer och läkare, sa Jonas Sjöstedt.

Klimatförändringarna är den viktigaste av alla frågor, enligt Sjöstedt, som vill bygga om landet till att bli både grönare och rödare.

– Vi vet att det kräver mer järnväg, mer solel, mer vegetariskt, mer biogas och fler renoverade hyreshus. Och det kräver att de som idag orsakar de största utsläppen ändrar sitt sätt att leva mest. Det kombineras bäst med rättvisa och jämlikhet, i Sverige och världen. Det röda och det gröna hör ihop. I grunden handlar det om en rättvis fördelning av knappa resurser.

Åkessons kumpaner slaktar välfärden i Finland

Sjöstedt talade också om krav på satsningar på välfärden och utjämningar av löneskillnaderna mellan män och kvinnor, liksom om att ta bort anställningsformen ”allmän visstid”. På slutet av sitt tal uppehöll han sig också vid Sverigedemokraterna. För att se vad de vill kan vi ta ”båten över kvarken till Finland för att studera det”.

– Samtidigt som Jimmie Åkesson gratulerade världens enda öppet svenskfientliga parti till valframgången presenterade den nya finska regeringen sin politik. I finsk media beskrevs den som en ”slaktlista”. I skolan, förskolan och sjukvården görs stora nedskärningar. Det är arbetslösa, barnen och pensionärer som får det sämre i sannfinländarnas Finland. Trots att de dyrt och heligt lovade det motsatta före valet. Men Finlands rikaste slipper bidra till att sanera statsfinanserna.

Fördöm Turkiets bombningar av kurderna

Avslutningsvis riktade Jonas Sjöstedt skarpa ord mot IS och Turkiet.

– Vi lever i en orolig värld. Inte sedan det andra världskriget har så många varit på flykt i Europa. Krig, fattigdom och förtryck driver människor från sina hem. Det är människor som har samma drömmar och behov som vi har. Det är freden, utvecklingen och demokratin som är lösningen, inte unken nationalism och stängda gränser.

– I Syrien rasar kriget vidare. IS är en terrorgrupp som mördar, våldtar och sprider skräck i hela regionen. Att besegra IS är avgörande. Vi måste stärka de som varje dag kämpar mot terrorn och intoleransen. I främsta ledet i kampen mot IS står kurderna i regionen. Det är kurderna som faktiskt besegrade IS i Kobane och samtidigt försöker bygga en bättre framtid, sa Jonas Sjöstedt som också krävde att regeringen ska bli tydligare i att fördöma Turkiets bombningar av kurderna.

Läs hela talet (pdf)

Talet på youtube (Sjöstedt talar 46 min in i filmen)

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer