10 saker du kan göra mot SD

Här kommer en lista med 10 enkla saker du kan göra för att det arbetarfientliga Sverigedemokraterna ska bli mindre och tappa all relevans. Så vi får ett samhälle som håller ihop.

1. Sluta tala om sd

Ja, det är inte utan ironi detta kommer först på listan. Och givetvis ska vi inte blunda för Sd. Det är bra att folk bemöter dem och aldrig låter dem stå oemotsagda, varken i fikarummet på jobbet eller på internet. Men så länge du inte presenterar ett alternativ kommer deras bild vara starkare och vinna. Att vara för något, är alltid effektivare än att vara emot. Genom ett oproportionerligt fokus på Sd ger vi dem gratisreklam som hjälper dem att växa. Om vi talar om Sd, bör vi även samtidigt uppmana till en positiv handling.

2. Dela alternativ media

Den rasistiska högern har vuxit sig stora tack vare sina internetplattformar. Detta är den bas där propaganda spridits från och en mobb har skapats.

Vill du bygga en motbild, dela alternativ media så mycket du kan: AktuelltFokus, ETC, Flamman, Arbetaren, Internationalen, Fria Tidningar..

3. Gå med i en förening

Bryt isoleringen och frustrationen! Gå med i en förening och börja bidra konkret till att vända skutan som uppenbarligen är ute på farligt vatten. Det viktiga är inte exakt vart du blir aktiv: Hyresgästföreningen, lokala antirastistorganisationen, frimärkssamlarklubben, naturskyddsföreningen, Tillsammansskapet, facket eller Vänsterpartiet. Att interagera och arbeta tillsammans med andra människor stärker sammanhållningen i samhället och är i sig en antirasistisk handling.

4. Rösta rött

Det är bara att konstatera. Den starkaste antirasistiska kraften finns på vänstersidan. En starkare vänster innebär möjlighet att rusta upp samhället och komma tillrätta med de sociala problem där främlingsfientligheten har växt. Om vi satsar de drygt 100 miljarder per år som Alliansens skattesänkningar kostar (som mest gynnar de rika) på bostadsbyggande, skola, vården, äldreomsorgen och på skapa fler jobb, kommer vi få ett betydlig bättre samhälle.

5. Lär känna dina grannar

Du kanske redan gör det? Bra, för det är ett enkelt sätt att motverka Sd. Bättre sammanhållning i kvarteret eller i trapphuset skapar mer säkerhet och trivsamhet. Stanna och småprata med alla, introducera dem för varandra etcetera. Ditt exempel kommer smitta av sig och plötsligt har ni skapat sammanhållning och med stor sannolikhet har du konkret bidragit till integration och förståelse.

6. Skriv insändare

Japp, fram med papper och penna eller sätt dig framför datorn! Varför inte förgylla kvällarna genom att formulera dina åsikter om vad som borde göras för att skapa ett bättre Sverige och skicka till morgontidningen, fackpressen eller någon annan tidning?

7. Mailbomba journalister

Så här jobbar Sd. Vi bör självfallet inte förfalla till deras hot. Men när du läser en dåligt underbyggd artikel, med fördomar eller med ensidigt perspektiv – skriv ett mejl till journalisten och påpeka. Håller du rätt ton kommer personen i fråga till och med att bli tacksam och glad!

8. Argumentera rätt

Att Sverigedemokraterna är rasister kanske inte är det mest effektiva sättet att argumentera. I många lägen är det mer gångbart att tala om vilket arbetarfientligt högerparti de är. Och det är sant, de låter de rika fortsätta sitt frosseri medan de hetsar mot de fattigaste i samhället. Eller vilka lösningar innebär en röst på Sd? Trevligare samhälle med mindre motsättningar? Bättre integration? (Mer pengar till SFI eller satsningar i utsatta områden? Resurser för att bekämpa diskriminering på arbetsmarknaden?) Nej, just det.

9. Sätt agendan i fikarummet

Det antagligen viktigaste är att sätta agendan. I stället för att sitta tyst i fikarummet och höra nån annan orera kan du själv börja säga vad du tycker. ”Vi borde bygga bostäder så alla har någonstans att bo”. ”Vi borde beskatta de rika mer, inte klokt att de 80 rikaste i världen äger lika mycket som den fattigaste hälften, eller borgarna sänkte skatten med hundra miljarder per år”. Eller ”Alla borde har rätt till jobb och bra sjukvård.”

Du har satt agendan och den som inte tycker att alla borde ha rätt till sjukvård måste förklara sig. Genom att läsa nyheterna på morgonen finns outtömligt med möjligheter. Ser inte du till att ta utrymmet och sätta agendan, är risken stor att någon annan gör det.

10. Ge pengar till en bra organisation

Ja, mer resurser behövs. Ett enkelt sätt att göra något är att ge pengar till en organisation som kämpar för ett bättre samhälle. Finns en uppsjö, men onlinemedia, Vänsterpartiet eller Feministiskt initiativ är ett bra tips där pengar skulle göra skillnad.

Foto: Sylvain Guilbaud, Wikimedia commons

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Nordstream: Den tyska regeringen vägrar till och med att informera parlamentets säkerhetskommission!

Av Dick Emanuelsson Mystiken växer. VAD är det tre länders regeringar vill DÖLJA? Det tyska vänsterpartiet Links stridbara parlamentsledamot Sahra Wagenknecht, krävde i det tyska parlamentet information av den tyska regeringen om terroristattacken mot Nordstreams två gasledningar och fick detta svar:  ”Efter noggrant övervägande har den federala regeringen kommit till slutsatsen att ytterligare information INTE kan lämnas – inte ens i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer