Börskrasch i Kina sprider sig

Fastlandsbörsen i Kina har rasat med nära 20 procent på några dagar. Nu sprider sig paniken hos finanskapitalet världen över och börserna har fallit kraftigt i bland annat New York och Stockholm.

– ”Alla verkar sälja och det råder panik”, säger enligt Dagens industri Michael Woischneck, kapitalförvaltare på Lampe Asset Management i Düsseldorf till nyhetsbyrån Bloomberg.

Dow Jones har under dagen fallit med 3,9 procent och Nasdaq med 4,9 procent, skriver Dagens Industri. Stockholmsbörsens breda index OMXSPI hade vid halvtretiden idag sjunkit 4,3 procent. I USA går börsen mot det sämsta augusti på 14 år, rapporterar Expressen. I Kina rasade börsen i Shanghai med närmare 9 procent under morgonen.

Kina har den senaste tiden genomfört flera devalveringar, liksom stödköpt aktier för att hålla uppe kurserna. Inget av detta verkar dock hjälpa, när finanskapitalet nu ifrågasätter tillväxten på jättemarknaden.

Det kapitalistiska systemet har nu sin allvarligaste kris sedan trettiotalet. Höga vinster på löntagarnas bekostnad har utarmat köpkraften och efterfrågan. Inte ens negativ ränta får företagen att vilja investera realt, i verklig produktion. Istället har vinsterna sedan 1980 världen över pumpat upp gigantiska börsbubblor, med ökad arbetslöshet som följd. Det enda som på sikt kan rädda oss är en kraftig omfördelnining där tillgångar tas från de rika för att komma folkflertalet till del.

Mer läsning:

The Telegraph: Doomsday clock for global market crash strikes one minute to midnight as central banks lose control

Ekonomihandboken: Vad är en spekulationsekonomi?

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Måtten som styr vården

”Varför gör de på det här viset? Det är ju både dyrt och dåligt?” Så tänkte jag många gånger då jag intervjuat patienter med Hortons huvudvärk om deras väg till vård och var de fastnat i sitt vårdsökande. För patienter (och andra för den delen) finns nu en guide till vården för just Hortons huvudvärk (pdf), men […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer