Var det du som kraschade ekonomin?

”Skyhöga löneökningar hotar Islands ekonomi”, skriver Svenskt Näringslivs nyhetsorgan Arbetsmarknadsnytt. Vi rapporterade tidigare i våras om hotet om generalstrejk i Island, som också gav rejäla resultat visade det sig. De isländska lönearbetarna har länge stått tillbaka för ägarintressena och satte till slut ner foten, i synnerhet med tanke på att lägstalönerna är betydligt lägre i Island jämfört med övriga Norden samtidigt som hyrorna exploderade efter finanskrisen. ”[A]ldrig tidigare har det varit en så dåliga affär att hyra i Reykjavík som i dag”, skriver Islandsbloggen.

Stödet för rejäla lönelyft var massivt hos befolkningen och talande var att även den konservativa statsministern gick ut offentligt och påpekade att det var dags för det privata näringslivet att ta sitt ansvar, ja ni hörde rätt.

Vem kraschade ekonomin: lönearbetarna eller bankirerna? 

Ägarintressena lär ju knappast glatt påpeka att en viss löneökning är rimlig, om den skulle gå ut över vinstandelen – det vore ju att inte agera i aktieägarnas intresse. På så vis finns det aldrig någon ände i kapitalets begär. Därför blir det lite komiskt när ett särintresse för Sveriges kapitalister (som utgör någon procent av befolkningen) gör sig till talesperson för allmänintresset (”ekonomin”), dessutom för en liten ö ute i Nordatlanten.

Men den stora frågan kvarstår, vem är det som utgör ett hot mot ekonomin: var det de isländska lönearbetarnas lönelyft eller var det de isländska bankirernas vinstjakt som kraschade den isländska ekonomin 2008?    

ABE BERGGÅRDH

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer