Alexis Tsipras eldade åhörarna på Syrizas valupptakt

Alexis Tsipras var i högform under Syrizas valupptakt på Kesarianitorget i Aten under lördagskvällen. Frågan är om Tsipras entusiasm räcker för att ingjuta energi i ett demoraliserat Syriza.

– Vi vet och du vet att vi har hårt arbete framför oss. Men nu vet vi också att den svåraste tiden ligger bakom oss, sa Alexis Tsipras.

Kanske runt tusen Syrizaanhängare samlades under lördagskvällen för att höra sin ledare tala på partiets valupptakt på Kesarianitorget i Aten. Torget fylldes långsamt och medelåldern var hög, många över sextio. En äldre dam jag talade med uttryckte förvåning att inte fler var där. Medan vi väntade på Alexis Tsipras spelade DJ:n bland annat Moderna city ramblers version av Bella Ciao, Metallicas Nothing else matters liksom Bob Marleys Exodus. När Rage against the Machine plötsligt ljöd i högtalarna vreds ljudet upp, men få av deltagarna gick igång på Take the power back. Torget fylldes i stort sett ändå till slut.

Ett klart desarmerat Syriza hade tidigare under dagen haft partistyrelsemöte för att fastslå valplattform och sätta sina vallistor. De som röstat emot regeringen i frågan om memorandumet är nu så gott som borta ur partiet, vilket helt klart vid sidan om signerandet av memorandumet har verkat demoraliserande. Alexis Tsipras verkade dock i högform, och eldade på ordentligt från talarstolen. Han försvarade överenskommelsen och menade att den är tio gånger bättre än den politik som fördes av Ny Demokrati och PASOK. Han talade också om den europeiska dimensionen i grekiska valet.

– Vi vet att resultatet av dessa val inte bara kommer att påverka händelseförloppet i Grekland utan också valen i Portugal, Spanien, Irland, som följer nära inpå det grekiska valet. Och vi kommer att fortsätta kampen för att vinna i morgondagen.

En av alla åhörare på plats var Maria Amorgianou. Hon framhöll att Tsipras tal alltid är bra och att detta var väldigt emotionellt och äkta. Hon visade själv tilltro till framtiden.

– Jag är optimist, jag tror att Gallup-undersökningarna nu visar lite lägre stöd för Syriza än valdagens resultat. De som inte bestämt sig än kommer rösta på Syriza.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer