Alexis Tsipras eldade åhörarna på Syrizas valupptakt

Alexis Tsipras var i högform under Syrizas valupptakt på Kesarianitorget i Aten under lördagskvällen. Frågan är om Tsipras entusiasm räcker för att ingjuta energi i ett demoraliserat Syriza.

– Vi vet och du vet att vi har hårt arbete framför oss. Men nu vet vi också att den svåraste tiden ligger bakom oss, sa Alexis Tsipras.

Kanske runt tusen Syrizaanhängare samlades under lördagskvällen för att höra sin ledare tala på partiets valupptakt på Kesarianitorget i Aten. Torget fylldes långsamt och medelåldern var hög, många över sextio. En äldre dam jag talade med uttryckte förvåning att inte fler var där. Medan vi väntade på Alexis Tsipras spelade DJ:n bland annat Moderna city ramblers version av Bella Ciao, Metallicas Nothing else matters liksom Bob Marleys Exodus. När Rage against the Machine plötsligt ljöd i högtalarna vreds ljudet upp, men få av deltagarna gick igång på Take the power back. Torget fylldes i stort sett ändå till slut.

Ett klart desarmerat Syriza hade tidigare under dagen haft partistyrelsemöte för att fastslå valplattform och sätta sina vallistor. De som röstat emot regeringen i frågan om memorandumet är nu så gott som borta ur partiet, vilket helt klart vid sidan om signerandet av memorandumet har verkat demoraliserande. Alexis Tsipras verkade dock i högform, och eldade på ordentligt från talarstolen. Han försvarade överenskommelsen och menade att den är tio gånger bättre än den politik som fördes av Ny Demokrati och PASOK. Han talade också om den europeiska dimensionen i grekiska valet.

– Vi vet att resultatet av dessa val inte bara kommer att påverka händelseförloppet i Grekland utan också valen i Portugal, Spanien, Irland, som följer nära inpå det grekiska valet. Och vi kommer att fortsätta kampen för att vinna i morgondagen.

En av alla åhörare på plats var Maria Amorgianou. Hon framhöll att Tsipras tal alltid är bra och att detta var väldigt emotionellt och äkta. Hon visade själv tilltro till framtiden.

– Jag är optimist, jag tror att Gallup-undersökningarna nu visar lite lägre stöd för Syriza än valdagens resultat. De som inte bestämt sig än kommer rösta på Syriza.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer