Tysklands exportpolitik bakom eurokrisen enligt chefsekonom

Tysklands övergödda exportsektor är huvudorsaken till problemen inom euron, enligt Roger Bootle, grundare av Capital Economics och tidigare bland annat chefekonom på bankjätten HSBC.

– Det har varit en katastrof för Europas ekonomi, och för den globala ekonomin, sa Roger Bootle vid sitt Stockholmsbesök i veckan, rapporterar Dagens Industri.

Bootle hävdar att Tysklands politik är roten till eurokrisen.

Det tyska bytesbalansöverskottet, värdet av exporten minus importen, kommer i år landa på nya rekordnivåer, cirka 8 procent.

Problemet är att den tyska arbetarklassen får för liten del av kakan. Med låga kostnadsökningar och låg inflation på hemmaplan stärks Tysklands konkurrenskraft hela tiden på de andra ländernas bekostnad.

Möjligheterna att korrigera detta finns, genom sänkta skatter eller moms. Eller genom att den tyska regeringen ökar de offentliga investeringarna rejält, vilka enligt Capital Economics de senaste decennierna tillhört västvärldens allra snålaste.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer