Idag kraschar börsen – eller?

Idag sker ett skifte någonstans på världsmarknaden och början på en stor krasch, enligt Martin Armstrong, kontroversiell prognosmakare som porträtterats i den av SVT nyligen visade dokumentären ”The Forecaster”. Givetvis är det omöjligt att exakt förutse krascher, men cykliska rörelser inom kapitalismen är en realitet.

Martin Armstrong har byggt sin teori runt talet pi och menar att marknadscykler sträcker sig över 8,6 år, vilket är pi, 3,14 multiplicerat med 1 000, alltså 3 141 dagar. Armstrong ska bland annat ha prickat rätt vid råvaruprisuppgången 1977, börskraschen 1987, New York-indexets S&P 500:s höjdpunkt innan rubelkraschen 1998 liksom flera andra större händelser, skriver Dagens Industri.

Givetvis är det omöjligt att med dagars exakthet förutse krascher. Och som fängelsedömd för pyramidspels-bedrägeri vet Martin Armstrong att alla bra teorier blir ”ännu bättre” av att spetsas till. Och teorin gör givetvis mer avtryck genom att använda det mystiska talet pi.

Samtidigt är inte cykliska rörelser inom kapitalismen i sig något humbug. Många forskare, däribland svenske Lennart Schön, har intresserat sig för cykler inom ekonomin. Förespråkarna för dessa teorier menar att det finns en strukturcykel som varar cirka 40-50 år och innehåller 4-åriga konjunkturcykler, liksom investeringscykler för lagerinvesteringar på 3-5 år, maskin- och utrustningsinvesteringar 7-11 år, och byggcykler på ca 20-25 år. Den längsta cykeln är Kondatrieffcykeln för långa investeringar omfattande 45-60 år.

Att kapitalismen idag är i djup kris är ingen hemlighet. Kapitalet investerar inte längre i real produktion trots rekordlåg ränta eftersom lönerna under lång tid varit låga och efterfrågan har utarmats. Istället har gigantiska finansiella bubblor byggts upp som bara väntar på att spricka. Att kraschen kommer de närmaste åren är mycket troligt.

Läs mer: Långa vågor av tillväxt

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer