Vad vänstern behöver göra nu

De senaste veckorna har varit kaos i Sverige med en rad anlagda bränder mot asylboenden och rasistiska mord i Trollhättan. Hur bör vänsterns svar se ut?

Sedan Kd fredag 9 oktober meddelade att man bryter Decemberöverenskommelsen har läget i landet varit kaosartat. De övriga borgerliga partierna följde snabbt efter. Den 15 oktober beslutade Sd-ledningen att mana till utomparlamentarisk kamp. Dess riksdagsledamöterna ska tillbringa minsta möjliga tid i riksdagen och istället försöka mobilisera för ”en folkomröstning om invandringen”. Efter det har vågen av asylboenden som satts i brand ökat kraftig i magnitud och ungefär ett per dag har bränts ner. Sd i Lund och Tyresö har lagt ut kartor till planerade asylboenden på sina webbplatser. I Trollhättan gick en ung man till attack och dödade två människor vars hudfärg inte passade hans bild av svenskhet, innan han själv blev skjuten av polis.

I de mer seriösa opinionsundersökningarna, såsom Sifo, ligger blåsippepartiets väljarstöd på 17 procent, medan väljarstödet för regeringspartierna ligger strax över 30 procent. Vänsterpartiet ligger still runt 7 procent.

Populistretorik och Internetplattformar

Den offensiv vi nu ser har byggts upp genom ett samspel Sd:s toppstyrda och bräckliga parlamentariska partibygge i kombination med infrastruktur på Internet. Den populistiska retoriken där folket ställs mot eliten, samhällets förestående sammanbrott och liknande klassiska retoriska figurer matas dagligen systematiskt ut på närliggande och ännu mer extrema nyhetssajter och Facebookgrupper.

Medan vänstern har en uppsjö av presstödsbeviljade papperstidningar har den rasistiska högern inget sådant bagage utan har helt kunnat intressera sig på att framgångsrikt bygga onlinemedia. Resultatet är ett helt batteri med rasistiska och främlingsfientliga högersajter med runt 50 000 besökare om dagen. Störst av vänstersajterna är ETC med strax över 10 000 besökare om dagen, även om det ser ut som att nya AktuelltFokus snart går förbi. De flesta av vänstersajterna som ger ut presstödsbeviljade tidningar ligger runt eller under 1 000 unika besökare om dagen. Kvalitativt är dessa ljusår före högersajterna men med långsamma uppdateringar och artikelformat anpassat till papperstidning, når de en begränsat läsarkrets.

Bland det vänstern nu behöver göra är att ta upp kampen på nätet. Det behöver skapas egen media som matar ut nyheter utifrån vår världsbild, som också uppmärksammar alla de goda projekt som finns och för erfarenheterna vidare. Det behövs media för debatt och diskussion som utvecklar rörelsen på alla nivåer. Det behöver skapas grupper på nätet som fångar upp missnöje och aktivt sprider vårt budskap. Egen media skapar också utrymme för mer offensiva förslag på den parlamentariska arenan.

Större politiskt projekt och nytt språk

På det politiska planet behövs nya projekt som motsvarar de reella utmaningarna. Vänstern behöver ett nytt språk. Vänsterpartiet å sin sida behöver en mer offensiv politik som mobiliserar och erbjuder helhetslösningar. För att tala med orden från LO-ekonomen P-O Edin så behöver vi en ”Totalrenovering av Sverige” med massivt bostadsbyggande och välfärdssatsningar. Det är fullt möjligt och fullt rimligt. Högerns skattesänkningar från åren vid makten kostar fortfarande över 100 miljarder kronor per år. Pengarna finns hos de rika. Företagens årliga skattefusk ligger på runt 100 miljarder kronor.  Bankernas vinster efter skatt kommer troligtvis även i år landa nånstans i storleksordningen 80 miljarder. (1,2) Deflation, negativ reporänta och ett finansiellt nettoöverskott på 811 miljarder kronor i statskassan gör det kriminellt att inte satsa offensivt. Vi behöver bygga någonting i stil med det Nya Folkhemmet.

Mer läsning: Här kan pengarna tas.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Nordstream: Den tyska regeringen vägrar till och med att informera parlamentets säkerhetskommission!

Av Dick Emanuelsson Mystiken växer. VAD är det tre länders regeringar vill DÖLJA? Det tyska vänsterpartiet Links stridbara parlamentsledamot Sahra Wagenknecht, krävde i det tyska parlamentet information av den tyska regeringen om terroristattacken mot Nordstreams två gasledningar och fick detta svar:  ”Efter noggrant övervägande har den federala regeringen kommit till slutsatsen att ytterligare information INTE kan lämnas – inte ens i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer