SD attackerar arbetarrörelsens strejkrätt

Sverigedemokraterna vill sätta stopp för sympatiåtgärder från fackföreningarna och ändra grundlagen. Istället vill man ”skapa ett land med goda och helst de bästa förutsättningarna för företagare”. Detta enligt en nyligen lagd motion från det arbetarfientliga högerpartiet.

”Rätten att strejka är central i ett fritt samhälle och en mycket viktig del av den svenska modellen”, skriver Sverigedemokraterna, för att i nästa andetag mena att flera fackliga stridsåtgärder inte hör hemma i ett modernt samhälle. Tydligare än så kan knappast partiets agenda för framtiden bli. Nu vill de ändra i regeringsformen för att komma åt facken.

Rätten till stridsåtgärder kan drabba tredje part och kan tänkas ha lett till att företag flyttat från landet menar blåsipporna. Istället bör man ”skapa ett land med goda och helst de bästa förutsättningarna för företagare”, enligt motionen.

Reaktionen från facken är starka, rapporterar tidningen Arbetet.
– Tongångarna är extremt arbetsgivarvänliga. Det är väl inget annat parti som står för så radikala högerkrav, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Torbjörn Johansson påpekar att Svenskt Näringslivs konfliktfond kan hålla företag skadelösa vid en konflikt. Han säger också att företagen håller ihop, betalar till fonden och ser till att hjälpa varandra och på så vis tillsammans är ansvariga för konflikten.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer