SD attackerar arbetarrörelsens strejkrätt

Sverigedemokraterna vill sätta stopp för sympatiåtgärder från fackföreningarna och ändra grundlagen. Istället vill man ”skapa ett land med goda och helst de bästa förutsättningarna för företagare”. Detta enligt en nyligen lagd motion från det arbetarfientliga högerpartiet.

”Rätten att strejka är central i ett fritt samhälle och en mycket viktig del av den svenska modellen”, skriver Sverigedemokraterna, för att i nästa andetag mena att flera fackliga stridsåtgärder inte hör hemma i ett modernt samhälle. Tydligare än så kan knappast partiets agenda för framtiden bli. Nu vill de ändra i regeringsformen för att komma åt facken.

Rätten till stridsåtgärder kan drabba tredje part och kan tänkas ha lett till att företag flyttat från landet menar blåsipporna. Istället bör man ”skapa ett land med goda och helst de bästa förutsättningarna för företagare”, enligt motionen.

Reaktionen från facken är starka, rapporterar tidningen Arbetet.
– Tongångarna är extremt arbetsgivarvänliga. Det är väl inget annat parti som står för så radikala högerkrav, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Torbjörn Johansson påpekar att Svenskt Näringslivs konfliktfond kan hålla företag skadelösa vid en konflikt. Han säger också att företagen håller ihop, betalar till fonden och ser till att hjälpa varandra och på så vis tillsammans är ansvariga för konflikten.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer