SD attackerar arbetarrörelsens strejkrätt

Sverigedemokraterna vill sätta stopp för sympatiåtgärder från fackföreningarna och ändra grundlagen. Istället vill man ”skapa ett land med goda och helst de bästa förutsättningarna för företagare”. Detta enligt en nyligen lagd motion från det arbetarfientliga högerpartiet.

”Rätten att strejka är central i ett fritt samhälle och en mycket viktig del av den svenska modellen”, skriver Sverigedemokraterna, för att i nästa andetag mena att flera fackliga stridsåtgärder inte hör hemma i ett modernt samhälle. Tydligare än så kan knappast partiets agenda för framtiden bli. Nu vill de ändra i regeringsformen för att komma åt facken.

Rätten till stridsåtgärder kan drabba tredje part och kan tänkas ha lett till att företag flyttat från landet menar blåsipporna. Istället bör man ”skapa ett land med goda och helst de bästa förutsättningarna för företagare”, enligt motionen.

Reaktionen från facken är starka, rapporterar tidningen Arbetet.
– Tongångarna är extremt arbetsgivarvänliga. Det är väl inget annat parti som står för så radikala högerkrav, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Torbjörn Johansson påpekar att Svenskt Näringslivs konfliktfond kan hålla företag skadelösa vid en konflikt. Han säger också att företagen håller ihop, betalar till fonden och ser till att hjälpa varandra och på så vis tillsammans är ansvariga för konflikten.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer