Vlachos: Låt ECB ge gratislån i proportion till mottagande

  • ECB bör finansiera kostnaderna för flyktingkrisen genom att att ge gratislån i proportion till olika länders mottagande. Det menar Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för Näringslivsforskning.

Världsekonomin är i ”en besvärlig situation sen efter den stora krisen 2008”, menar Vlachos. Svag tillväxt och skuldsatt privat och offentlig sektor är läget på de flesta håll. Låg ränta har inte heller fungerat för att öka tillväxten utan har istället blåst upp priserna på tillgångar, såsom bostäder. Inte minst eurozonen har allvarliga problem, skriver Vlachos på bloggen Ekonomistas.

För att stimulera ekonomin och samtidigt finansiera utgifterna för flyktingkrisen förelsår Vlachos att ECB ger gratislån i proportion till olika länders flyktingmottagande.

– Detta behöver dock inte innebära att flyktingarna fördelas jämnt över hela unionen (något som för övrigt inte lär hända) utan ansvaret kan också delas finansiellt, säger Jonas Vlachos.

Bakom resonemanget står ett förslag från Adair Turner, tidigare chef för den brittiska finansinspektionen, som menar att centralbankerna nu måste trycka pengar för att finansiera den offentliga sektorn.

Fler sätt att stimulera ekonomin

Att världsekonomin är i allvarlig kris är ingen hemlighet. Särskilt allvarlig är situationen i eurozonen, men också Sverige har stora problem med deflation. Ekonomin har visat sig fungera annorlunda än de nyliberala nationalekonomiska teorierna där höga vinster för företagen alltid är bra och låg ränta löser eventuella tillväxt- eller deflationsproblem. I Sveriges fall finns det särskilt goda möjligheter att slå två flugor i en smäll och stimulera ekonomin och samtidigt genomföra behövliga satsningar. Statskassans finansiella nettoförmögenhet (summa av lånade och utlånade ”pengar”) är +811 miljarder kronor och läget är mycket gynsamt för att låna pengar till bostadsbyggande, klimatsatsningar och välfärd.

Andra möjliga sätt att stimulera ekonomin vore att bekämpa företagens skatteflykt som kostar samhället uppskattningsvis 103 miljarder kronor per år, helt återställa den borgerliga regeringens skattesänkningar som mest gynnat de rika och kostar 104 miljarder kronor per år, eller låta bankerna bidra till samhället istället för att göra årliga vinster på runt 80 miljrder kronor. (1,2)

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer