Problemet med Niklas Strömstedt

Niklas Strömstedts politiska markering mot Sverigedemokraterna och dess ”trollsvans” av diverse fascistiska sajter och grupperingar under sitt uppträdande i Så mycket bättre är ett strålande exempel på civilkurage. Men han begår liksom många andra vällovliga antirasister ett kardinalfel.

Niklas Strömstedt är värd att hyllas för sin politiska markering när han i Så mycket bättre gör en politisk tolkning av Ace of Base 90-talshit ”Happy nation”. I Strömstedts version ”Lyckolandet” säger han nej tack till Sverigedemokraterna, ”järnrörsligan”, dess svans av internet-troll, liksom diverse fascistiska sajter och grupperingar. I dessa tider kräver en sådan handling kurage.

Niklas Strömstedt begår dock ett kardinalfel, som han inte är ensam om. Fyra av de fascistiska sajterna bjuds på gratisreklam, liksom två mycket små organisationer. Man kan gissa att de gnuggar händerna, reklam på bästa sändningstid inför miljonpublik. Dessutom i en låt, som antaligen kommer spelas flitigt på radio och delas på nätet.

De största av de nämnda nättidningarna har idag runt 50 000 läsare om dagen. De spelar en viktig roll som SD:s stödtrupper men når en relativt begränsad målgrupp. Därför är det dumt att sprida dessa sajter.

Nätmagasinet KIT intervjuade i oktober Gustav Martner, tidigare ordförande för Sveriges Kommunikationsbyråer som menar att målet för Sverigedemokraternas utlandsannonsering är DU – inte några flyktingar. Genom provocerande kampanjer i liten skala ger media och delningar på Facebook dem obetalbar uppmärksamhet, vilket är det som verkligen sprider budskapet. Det är dags att sluta spela med i detta spel.

Det är dags att sluta dela saker som Sd:s brevlådereklam på Facebook, Politisms meme över ”sajter som man inte bör dela”, eller annat som gör gratisreklam åt dem. Problemen idag är inte att folk inte vet vad Sd står för. Vi måste börja fokusera på lösningar.

Låt Sd med svans bekosta sina egna reklamkampanjer.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Krigstidsmoralism

De som anser att Sverige inte borde skicka vapen till Ukraina eller att sanktioner skapar mer skada än de gör nytta ifrågasätts moraliskt i svensk debatt. Fördömanden av Ryssland och dess ledare Vladimir Putin ses som norm i de flesta medier. Det har tagit rent absurda uttryck som når omslaget på Kefir-paket ändras eller när […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer