Industriförbunden överens om avtalsplattform

Fackförbunden inom industrin sade igår ja till avtalsplattformen som presenterades tidigare i november vilket innebär ett ettårigt avtal med 2,8 procent löneökningar som märke.

Avtalet ska gälla från första april 2016. Även krav på en ökning av lägstalönerna med 450 kronor ingår. Samtliga fackförbund som omfattas av Industriavtalet står bakom plattformen: GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, Industrifacket Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen, rapporterar Arbetsvärlden.

Nu väntar förhandlingar om branschspecifika krav som 21 december presenteras gemensamt för arbetsgivarna.Facken vill även se satsningar på arbetsmiljö, delpension/flexpension, en ny modell för jämställdhetsarbete, skriver Arbetsvärlden.

Men efter att LO-samordningen sprack anser Elektrikerna att det inte finns något märke som de andra fackförbunden behöver hålla sig till.

– Vi kommer ta fram en egen siffra som vi kommer ha som utgångspunkt. Och jag antar att den kommer ligga över 2,8, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef på Elektrikerna och 6F:s talesperson till Dagens Arena.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer