Industriförbunden överens om avtalsplattform

Fackförbunden inom industrin sade igår ja till avtalsplattformen som presenterades tidigare i november vilket innebär ett ettårigt avtal med 2,8 procent löneökningar som märke.

Avtalet ska gälla från första april 2016. Även krav på en ökning av lägstalönerna med 450 kronor ingår. Samtliga fackförbund som omfattas av Industriavtalet står bakom plattformen: GS Facket för skogs-, trä- och grafisk bransch, Industrifacket Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen, rapporterar Arbetsvärlden.

Nu väntar förhandlingar om branschspecifika krav som 21 december presenteras gemensamt för arbetsgivarna.Facken vill även se satsningar på arbetsmiljö, delpension/flexpension, en ny modell för jämställdhetsarbete, skriver Arbetsvärlden.

Men efter att LO-samordningen sprack anser Elektrikerna att det inte finns något märke som de andra fackförbunden behöver hålla sig till.

– Vi kommer ta fram en egen siffra som vi kommer ha som utgångspunkt. Och jag antar att den kommer ligga över 2,8, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef på Elektrikerna och 6F:s talesperson till Dagens Arena.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer