Spanien: ”De priviligerade bryter sönder landet”

Valrörelsen i Spanien inför valet 20 december startar på allvar nu i veckan. Redan i söndags ordnade dock Podemos i Simancas, Madrid, en större samling – en heldag med fest, mat, musik och politiska tal, bland annat av partisekreteraren Iñigo Errejon. Synapze var på plats liksom uppskattningsvis ett tusental Podemos-supporters.

En ambitös heldag som börjar med frukost för hela familjen, clowner och aktiviteter och lekar för barn och vuxna – ett program värdigt Podemos som har ambitionen att vara lika mycket en folkrörelse som ett parti. Därefter dans och musik med över 90 grupper (!).

Klockan 17 var det dags för de politiska talen. Tunga profiler inom rörelsen intog scenen och skillanden mot talen vi är vana vid i Sverige var stor med en tiodubbel passion.

Sist i talarstolen var Podemos unge partisekreterare och ideolog, Iñigo Errejon, 32 år.

– Styrkan i de städer som fått nytt styre kommer få sällskap 20 december. Våra erfarenheter och framsteg började med en vinst en dag i maj förra året. Nu går vi tillsammans till valet och återupprepar budskapet, för Madrid är inte ensamt, Barcelona eller Valencia är inte ensamt. De har börjat serva folket.

Spanien befinner sig i ekonomisk kris med arbetslöshet på 21 procent. Arbetslösheten bland ungdomarna är 50 procent, enligt Eurostat.

– Vi ska förbättra de saker som de senaste 30 åren inte fungerat. Vårt land har blivit mindre rättvist, mindre välmående, framtiden mer mörk och mer fientlig för majoriteten av människorna, därför att de privilegierade, en självisk minoritet, bryter sönder Spanien, sa Iñigo Errejon.

För Podemos ser valet ovisst ut. Partiet gick efter bildandet i januari 2014 spikrakt uppåt i opinionen första året och var i november förra året Spaniens största parti enligt opinionsundersökningar med 27,7 procent. Sedan dess har resultaten sjunkit till runt 15 procent, trots att radikala vänsterkoalitioner vann flera region- och kommunval, däribland Barcelona och Madrid.

En orsak till tillbakagången tror många är högerns svar genom den nationella lanseringen av det ursprungligen katalonska  partiet Ciudadanos som har kopierat mycket av Podemos stil och retorik. Enligt opinionsundersökningarna ligger det nu på cirka 20 procent

Efter mötet talar jag med Alberto Partida, aktivist, om möjligheterna för Podemos i valet.

– Det finns möjligheter för Podemos. Det är fyra partier som gör upp, två gamla; Partido Popular och PSOE och två nya; Ciudadanos och Podemos. Podemos är bara drygt ett år gammalt men är redan med där uppe och det bästa med Podemos är att det inte är ett politiskt parti utan en rörelse. Något som människor kan delta i, och människorna i kvarteren i Madrid deltar och går ut på gatorna för att göra politik.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer