Tyskland: EU kan kollapsa

Med ökad andel ostabila och populistiska regeringar kan EU:s dagar vara räknade, enligt Tysklands EU-kommissionär Guenther Oettinger, skriver European Business. EU-kommissionen har samtidigt offentliggjort att den inte har några planer på att utvidga valutaunionen.

– För första gången ser jag en verklig fara för att EU kan komma att kollapsa, varnar Guenther Oettinger utan att nämna vilka regeringar han avser.

EU-projeket har under året visat sig ha allvarliga problem. Utpressningen av Grekland och att Schengenavtalet satts ur spel på grund av oförmågan att välkomna människorna som söker asyl undan kriget i Syrien och Irak, är två av de mest uppenbara kriserna.

Men det största hotet mot EU är antagligen den dysfunktionella valutaunionen, EMU, vilken har skapat kraftiga obalanser med rekordexport för Tyskland och skyhög arbetslöshet för länder som Grekland, Spanien och Portugal med flera. Detta har sedan bidragit till ett uppsving för antikapitaliska vänsterpartier som Syriza, Podemos och Vänsterblocket.

– EU har lärt sig att hantera kriser. Men antalet ostabila eller populistiska regeringar ökar. Det gör mig oroad, säger Oettinger.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri att EU-kommissionensvice ordförande, Valdis Dombrovskis meddelar att det inte finns några planer på att välkomna nya länder till eurozonen de kommande åren.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer