Tyskland: EU kan kollapsa

Med ökad andel ostabila och populistiska regeringar kan EU:s dagar vara räknade, enligt Tysklands EU-kommissionär Guenther Oettinger, skriver European Business. EU-kommissionen har samtidigt offentliggjort att den inte har några planer på att utvidga valutaunionen.

– För första gången ser jag en verklig fara för att EU kan komma att kollapsa, varnar Guenther Oettinger utan att nämna vilka regeringar han avser.

EU-projeket har under året visat sig ha allvarliga problem. Utpressningen av Grekland och att Schengenavtalet satts ur spel på grund av oförmågan att välkomna människorna som söker asyl undan kriget i Syrien och Irak, är två av de mest uppenbara kriserna.

Men det största hotet mot EU är antagligen den dysfunktionella valutaunionen, EMU, vilken har skapat kraftiga obalanser med rekordexport för Tyskland och skyhög arbetslöshet för länder som Grekland, Spanien och Portugal med flera. Detta har sedan bidragit till ett uppsving för antikapitaliska vänsterpartier som Syriza, Podemos och Vänsterblocket.

– EU har lärt sig att hantera kriser. Men antalet ostabila eller populistiska regeringar ökar. Det gör mig oroad, säger Oettinger.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri att EU-kommissionensvice ordförande, Valdis Dombrovskis meddelar att det inte finns några planer på att välkomna nya länder till eurozonen de kommande åren.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer