Tyskland: EU kan kollapsa

Med ökad andel ostabila och populistiska regeringar kan EU:s dagar vara räknade, enligt Tysklands EU-kommissionär Guenther Oettinger, skriver European Business. EU-kommissionen har samtidigt offentliggjort att den inte har några planer på att utvidga valutaunionen.

– För första gången ser jag en verklig fara för att EU kan komma att kollapsa, varnar Guenther Oettinger utan att nämna vilka regeringar han avser.

EU-projeket har under året visat sig ha allvarliga problem. Utpressningen av Grekland och att Schengenavtalet satts ur spel på grund av oförmågan att välkomna människorna som söker asyl undan kriget i Syrien och Irak, är två av de mest uppenbara kriserna.

Men det största hotet mot EU är antagligen den dysfunktionella valutaunionen, EMU, vilken har skapat kraftiga obalanser med rekordexport för Tyskland och skyhög arbetslöshet för länder som Grekland, Spanien och Portugal med flera. Detta har sedan bidragit till ett uppsving för antikapitaliska vänsterpartier som Syriza, Podemos och Vänsterblocket.

– EU har lärt sig att hantera kriser. Men antalet ostabila eller populistiska regeringar ökar. Det gör mig oroad, säger Oettinger.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri att EU-kommissionensvice ordförande, Valdis Dombrovskis meddelar att det inte finns några planer på att välkomna nya länder till eurozonen de kommande åren.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer