Tyskland: EU kan kollapsa

Med ökad andel ostabila och populistiska regeringar kan EU:s dagar vara räknade, enligt Tysklands EU-kommissionär Guenther Oettinger, skriver European Business. EU-kommissionen har samtidigt offentliggjort att den inte har några planer på att utvidga valutaunionen.

– För första gången ser jag en verklig fara för att EU kan komma att kollapsa, varnar Guenther Oettinger utan att nämna vilka regeringar han avser.

EU-projeket har under året visat sig ha allvarliga problem. Utpressningen av Grekland och att Schengenavtalet satts ur spel på grund av oförmågan att välkomna människorna som söker asyl undan kriget i Syrien och Irak, är två av de mest uppenbara kriserna.

Men det största hotet mot EU är antagligen den dysfunktionella valutaunionen, EMU, vilken har skapat kraftiga obalanser med rekordexport för Tyskland och skyhög arbetslöshet för länder som Grekland, Spanien och Portugal med flera. Detta har sedan bidragit till ett uppsving för antikapitaliska vänsterpartier som Syriza, Podemos och Vänsterblocket.

– EU har lärt sig att hantera kriser. Men antalet ostabila eller populistiska regeringar ökar. Det gör mig oroad, säger Oettinger.

Samtidigt rapporterar Dagens Industri att EU-kommissionensvice ordförande, Valdis Dombrovskis meddelar att det inte finns några planer på att välkomna nya länder till eurozonen de kommande åren.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer