Koalitionspoker i Spanien

Podemos gick starkt i sitt första paramentsval och fick med 21% av rösterna 69 platser i parlamentet. Nu väntar förhandlingar som avgör om Spanien får en vänsterregering eller en stor koalition.

Spanska parlamentsvalet i söndags gav socialdemokratiska PSOE 90 platser – det sämsta resultatet sedan fascismens fall – och högerpartiet Partido Popular (PP) 123 platser – det sämsta resultatet sedan nittiotalet. PSOE regerade när krisen startade och föll på krispolitiken 2011 då de ersattes av PP. Spanien följer här samma mönster som andra eurozonsländer med åtstramningspolitik. De två stora partierna turas om vid makten till båda har minskat så pass att inget av dem längre kan regera ensamt.

Trasig ekonomi

Spansk ekonomi har efter år av åtstramningspolitik tagit stor skada. Även om arbetslösheten sjunkit från sin topp från 26% som den var när Spanien släpptes ut från direkt Troika-styre, så är den fortfarande på höga 21%BNP ligger nästan 15% lägre än toppåret 2008 och statsskulden som har varit det angivna skälet till åtstramningspolitik har mer än fördubblats i förhållande till BNP sedan åtstramningspolitiken inleddes.

Reaktionär stat

Spanien har under PPs regeringstid upplevt lagförslag för att inskränka rätt till abort, lagändringar som inskränker yttrande- och demonstrationsfrihet, samt ett antal korruptionsskandaler. Sammantaget har det fått kommentatorer att jämföra med Franco-tiden.

Konflikt runt regionalt självstyre

Katalonien har under mandatperioden försökt hålla en folkomröstning om Kataloniens framtid i eller utanför Spanien. Den stoppades av Spaniens konstitutionsdomstol, och istället hölls en informell omröstning där 80% av de röstande röstade för självständig stat. Det var ett lågt valdeltagande med 40% röstande och det får förmodas att de som vill ha självständighet var klart överrepresenterade bland de röstande. Istället hölls ett nyval i september i år som gav en separatistisk majoritet, och det regionala parlamentet röstade omedelbart igenom en deklaration som berordrar den regionala regeringen att genomföra självständighet och strunta i den spanska konstitutionsdomstolen.

Regeringsalternativ

Det finns i stort sett två regeringsalternativ, och det är PSOE som har makten att bestämma.De kan gå in som det mindre partiet i en stor koalition med PP. Då blir det fortsatt åtstramningspolitik, och en konflikt inom regeringen om den reaktionära sociala politiken. I Grekland valde socialdemokraterna den vägen och är nu ett litet parti som kämpar för att hålla sig över spärren.

Eller så gör de en koalition med Podemos med stöd av det vänsterinriktade katalanska självständighetspartiet ERC. Då blir det istället konflikter inom regeringen – och inom PSOE – om åtstramningspolitiken och inte minst om att hålla en folkomröstning om Kataloniens framtid som är en av ERC’s huvudfrågor och stöds av Podemos. I Portugal valde socialdemokraterna under hösten att göra koalition vänsterut. Om Spaniens socialdemokrater också gör det kan eurozonen snart ha tre medlemsregeringar som är öppet mot åtstramningspolitiken.

Nyval?

Parlamentet sammanträder i januari. Om ingen ny regeringen kan väljas inom två månader hålls automatiskt nyval. Det har inte hänt tidigare att parlamentet misslyckats med att utse en regering, så hur ett sådant nyval påverkar valresultatet vet ingen.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer