Varoufakis nya rörelse vill demokratisera EU

Syrizas förre finansminister, den stridbare Yanis Varoufakis, lanserar den 9 februari en ny internationell gräsrotsrörelse för att demokratisera Europesiska unionen. För DiEM25 som de kallar sig står valet mellan att retirera till ”nationalstatens kokong”, kapitulera för Bryssel, eller en kraftig demokratisering av EU.

Rörelsen som kallar sig DiEM25 (Democracy in Europe Movement) har sin officiella lansering 9 februari på Volksbuehneteatern i Berling. Men dess manifest släpptes redan igår. Det kallas just ”Ett manifest för att demokratisera Europa” och är enligt rörelsen ett svar på Europas kris med ökad rädsla, chauvinism och främlingsfientlighet som riskerar leda till disintegration i Europa.

Manifestet menar att Europeiska Unionen kunde ha varit den ”omtalade fyren på kullen som visar världen hur fred och solidariet kan ryckas ur käftarna på århundraden av långa konflikter och trångsynthet”. Men idag känner sig europerna svikna av en beslutsprocess som presenteras som ”opolitisk”, ”teknisk”, ”procedurell” och ”neutral” men vars ”verkliga syfte är att förhindra att européerna att utöva demokratisk kontroll över sina pengar, samhällen, arbetsförhållanden och miljö.” Detta får även ekonomiska konsekvenser när eurozonens ekonomier marsherar över klippans kant i tävling om nedskärningar, vilket leder till permanent ekonomisk reccesion med svagare länder och lägre investeringar i kärnländerna.

DiEM25 vill därför se ”en våg av demokrati” och vill bygga en rörelse som sträcker sig över hela Europa och förenar olika kulturer, språk, politiska partier, hudfärg, könsidentitet, tro och uppfattningar om det goda samhället. Dess första mål är transparent beslutsfattande vilket inkluderar genom live-streaming av Europeiska rådet, Ecofin och Eurogruppens möten, liksom utlämnande av fullständiga förhandlingsdokument rörande handel, anteckningar från ECB:s möten etcetera. Men också att EU-institutionerna omedelbart tar itu med strategier för att hantera skuld- och bankkrisen, de otillräckliga investeringarna, ökad fattigdom och migration.

På lite längre sikt är målet att samla en konstituerande församling där europerna ska bestämma hur de till 2025 ska uppnå en fullfjädrad europeisk demokrati med suveränt parlament som respekterar nationellt säjlvbestämmande och delar makten med de nationella parlamenten, regionala och lokala demokratiska församlingar.

Läs Manifestet och mer på Democracy in Europe Movement

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer