106 miljarder i vinst för fyra storbankerna 2015

Medan folket slåss om smulorna fortsätter bankerna att blåsa oss. De fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank gjorde 106 miljarder i vinst under 2015 och delar nu ut nära 60 miljarder till aktieägarna. Bankernas vinst motsvarar i princip kostnaden för rättsväsendet, försvaret och barn- och vuxenutbildningen.

Bankerna fortsätter tälja guld. De låga räntorna stoppar dem inte från att fortsätta håva in miljardvinster, visar nu boksluten. Högst av alla skrattade Nordea som gjorde drygt 44 miljarder kronor i vinst, medan Handelsbanken, Swedbank och SEB fick nöja sig med runt 20 miljarder kronor, enligt VLT.

Mats Anderson, bankanalytiker på Kepler Cheuvreux säger till tidningen att han tycker bankerna är i ett jobbigt klimat.
– Riksbankens räntesänkningar gör att bankerna får ett negativt resultat på din och min inlåning i banken. Det kompenserar de naturligtvis för genom att försöka växa och skära i kostnader. Samtidigt kan man konstatera att kapitalkraven på dem successivt ökar.
– Har man aktieägarhatten på sig vill man till slut ha sin utdelning, och de levererar goda direktavkastningar. Och vilka är då aktieägarna? De är i hög grad Sveriges pensionärer, nuvarande eller blivande.

Odd Weidel, analytiker på norska Sparebank 1 säger till VLT att han hade hoppas på en större ökning av intäkterna och utlåningen.
– Det är inget som utmärker de svenska bankerna. Utlåningen är låg även i de norska bankerna, till exempel. Men när tillväxten i Sverige är såpass stark hade jag hoppats på lite mer, säger han.

En snabb titt i statsbudgeten visar att 106 miljarder kronor motsvarar i princip hela landets kostnader för Rättsväsendet (polis, domstolar, kriminalvården mm) 41 miljarder, Försvaret och samhällets krisberedskap, 49 miljarder, Barn-, ungdoms- och vuxenutbildning, 20 miljarder.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Måtten som styr vården

”Varför gör de på det här viset? Det är ju både dyrt och dåligt?” Så tänkte jag många gånger då jag intervjuat patienter med Hortons huvudvärk om deras väg till vård och var de fastnat i sitt vårdsökande. För patienter (och andra för den delen) finns nu en guide till vården för just Hortons huvudvärk (pdf), men […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer