Läcka visar att IMF diskuterar att skapa kris i Grekland

Wikileaks publicerad igår en läckt konversation från IMF där Poul Thomsen, chef för IMF Europa och Delia Velkouleskou, chef för IMFs uppdrag i Grekland diskuterar nästa runda av åtstramningar. IMF vill ha mer åtstramningar.

IMF Internal Meeting Predicts Greek ’Disaster’, Threatens to Leave Troika

VELKOULESKOU: They are not getting close. What is interesting though is that they did give in…they did give a little bit on both the income tax reform and on the…. both on the tax credit and the supplementary pensions. They are doing something but it is very small…

THOMSEN: Well, if they come around to give us the 2.5% and not on Mickey Mouse stuff, we should be fully behind them.

VELKOULESKOU: I agree. There is a scenario out there that they get pressured enough, that they would… I think actually politically for them it is possible to give on both of these things.

Problemet som IMF ser det är att det inte är nog tryck på Grekland. IMF vill också ha skuldavskrivning, vilket Tyskland motsätter sig. De ser en lösning i form av kris i sommar, probelemt är att krisen då sammanfaller med omröstningen om att lämna EU i Storbrittanien. Så de har en annan lösning.

VELKOULESKOU: I am hoping it’s going to happen with these debt discussions that are starting in mid April.

THOMSEN: But that is not an event.That is not going to cause them to… That discussion can go on for a long time. And they are just leading them down the road… why are they leading them down the road? Because they are not close to the event, whatever it is.

VELKOULESKOU: I agree that we need an event, but I don’t know what that will be. But I think Dijsselbloem is trying not to generate an event, but to jump start this discussion somehow on debt, that essentially is about us being on board or not at the end of the day.

Paul Mason som länge rapporterat om Greklands kris tolkar ”event” som en ny finanskris. Och det i ett land som brottas med en enorm flyktingström från Syrien.

Greklands regering är inte roade och har i sin tur läckt ett brev till Huffingtonpost där de ifrågasätter IMFs trovärdighet när de medvetet försöker skapa kriser för att få som de vill.

Grekland har haft en serie av strejker och blockader under vintern i protest mot de nu pågående nedskärningarna som Grekland påtvingades i somras och Syriza har fallit i opinionsundersökningarna. Hur nyheterna om en planerad kris för att skapa acceptans för med nedskärningar tas emot vet vi ännu inte.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer