Läcka visar att IMF diskuterar att skapa kris i Grekland

Wikileaks publicerad igår en läckt konversation från IMF där Poul Thomsen, chef för IMF Europa och Delia Velkouleskou, chef för IMFs uppdrag i Grekland diskuterar nästa runda av åtstramningar. IMF vill ha mer åtstramningar.

IMF Internal Meeting Predicts Greek ’Disaster’, Threatens to Leave Troika

VELKOULESKOU: They are not getting close. What is interesting though is that they did give in…they did give a little bit on both the income tax reform and on the…. both on the tax credit and the supplementary pensions. They are doing something but it is very small…

THOMSEN: Well, if they come around to give us the 2.5% and not on Mickey Mouse stuff, we should be fully behind them.

VELKOULESKOU: I agree. There is a scenario out there that they get pressured enough, that they would… I think actually politically for them it is possible to give on both of these things.

Problemet som IMF ser det är att det inte är nog tryck på Grekland. IMF vill också ha skuldavskrivning, vilket Tyskland motsätter sig. De ser en lösning i form av kris i sommar, probelemt är att krisen då sammanfaller med omröstningen om att lämna EU i Storbrittanien. Så de har en annan lösning.

VELKOULESKOU: I am hoping it’s going to happen with these debt discussions that are starting in mid April.

THOMSEN: But that is not an event.That is not going to cause them to… That discussion can go on for a long time. And they are just leading them down the road… why are they leading them down the road? Because they are not close to the event, whatever it is.

VELKOULESKOU: I agree that we need an event, but I don’t know what that will be. But I think Dijsselbloem is trying not to generate an event, but to jump start this discussion somehow on debt, that essentially is about us being on board or not at the end of the day.

Paul Mason som länge rapporterat om Greklands kris tolkar ”event” som en ny finanskris. Och det i ett land som brottas med en enorm flyktingström från Syrien.

Greklands regering är inte roade och har i sin tur läckt ett brev till Huffingtonpost där de ifrågasätter IMFs trovärdighet när de medvetet försöker skapa kriser för att få som de vill.

Grekland har haft en serie av strejker och blockader under vintern i protest mot de nu pågående nedskärningarna som Grekland påtvingades i somras och Syriza har fallit i opinionsundersökningarna. Hur nyheterna om en planerad kris för att skapa acceptans för med nedskärningar tas emot vet vi ännu inte.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

EUs sanktioner mot Ryssland och Minskavtalet – bedrägeri på hög nivå?

Denna artikel publicerades första gången 2016 07 03 EUs sanktioner mot Ryssland ska förlängas till slutet av januari 2017. Det har nyligen beslutats och ett av huvudargumenten är att Minskavtalet (Minsk 2) inte genomförts. Det är liktydigt med att beskylla Ryssland för att ligga bakom misslyckandet. Minsk 2 är undertecknat av representanter från OSSE, Kievsidan, […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Maidan 2014 och faktaresistens

Utrikes 2017-05-07 Synapze har publicerat flera artiklar om de dramatiska händelserna i Ukraina 2014. Nu tre år senare är det svårt att förstå hur den allmänna uppfattning bland svenska politiker och journalister om vad som hände fortfarande kan vara så ensidig som den är. Det talas mycket om faktaresistens och ’fake news’ när det gäller […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer