Här är motionerna inför V-kongressen

Nu är motionerna till Vänsterpartiets kongress i Örebro 5-8 maj offentliggjorda på partiet webb, tillsammans med partistyrelsens svar. Totalt 657 motioner har inkommit och rör allt från att partiet borde tillåta tendensfrihet, anta investeringsprogram, ha ett större fokus på 6 timmars arbetsdag, ordna ett socialistisk sommarläger för studier och gemenskap och mycket annat.

Kongressen i Örebro närmar sig. Partistyrelsen har uttryckt önskan att motionerna främst ska röra Partistyrelsens förslag till Ekologisk/Ekonomiskt punktsprogram och förslag till stadgeförändringar. Drygt 200 motioner rör dessa områden. 184 motioner har också inkommit som rör partiprogrammet, där många motioner rör Programkommissionens förslag till nya strategiska huvudlinje.

En av de inför kongressen mest uppmärksammade motionerna som handlar om en ”bred och enad rörelse”, i handlingarna kallad ”Frihet med öppnare organisation och rätten att organisera sig i tendenser” kommer att behandlas som första motion under avsnittet ”stadge-motioner”. Motionen har skrivits under av fem partiföreningar och 150 partimedlemmar över hela landet. Partistyrelsen menar i sitt svar att det skulle vara svårt att hitta något stöd för tanken att tendenser skulle vara den faktor som ger starkare partier och menar att det också finns gott om framgångsrika vänsterpartiet utan tendenser, och nämner Vänstergröna på Island och Sinn Féin på Irland. Marcus Zingmark som varit koordinator för arbetet med motionen, håller inte med.

– Det är såklart flera saker som spelar in när partier växer och blir starkare. Framförallt så tror jag det är avgörande att göra sig relevanta i människors vardag och kamp. Men jag har svårt att förstå partistyrelsens rädsla för att tillåta fri och organiserad åsiktsbildning. Jag hoppas att kongressombuden är kloka och röstar för motionen.

Förutom motioner behandlas val av partiordförande, partistyrelsens ledamöter, Programkommission, revisorer och valberedning.

Alla kongressmotioner hittar du här.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer