Manifestation till stöd för fängslade HDP-ledare

Natten mot fredagen 4 november greps Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, de båda partiledarena för vänsterpartiet HDP (Folkens demokratiska parti) i Turkiet. Samtidigt greps också minst tio av partiets parlamentariker. I Uppsala ordnades under fredagen en manifestation i stöd för HDP.

– Sveriges utrikesminister Margot Wallström lanserade vid sitt tillträde en feministisk utrikespolitik. Ord som idag ekar tomt när Turkiets enda feministiska och demokratiska parti är under attack. Vi kräver att Sverige tar tydligt avstånd och fördömer gripandet av HDPs parlamentariker, sa Yekbun Alp under manifestationen.

Alp berättade också att AKP-ledda polisstyrkor samtidigt som gripandena också attackerade HDP:s partihögkvarter i Ankara och att Erdogans militär samtidigt attackerade den fria kantonen Afrin i norra Syrien, vilket är en del av den nya federationen Rojava.

Cirka 70 personer deltog vid manifestationen på Celsiustorget. Talarna kom från flera kurdiska grupper, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

– Det är väldigt tydligt att Turkiet nu snabbt utvecklas mot en diktatur. När man griper ledarna för det viktigaste oppositionspartiet så krossar man också möjligheterna till en demokratisk opposition, sa Emma Wallrup, riksdagsledamot (v).

Wallrup krävde också att den svenska regeringen ska tala klarspråk om det som händer i Turkiet och sätta tryck, bland annat genom att kräva att Turkiets medlemsskapförhanlingarna med EU läggs på is och att EU:s gränsavtal med Turkiet måste upphöra.

Lördag 5 november arrangerar Kurdiska Demokratiska Samhällcentret en stödmanifestation för HDP i Stockholm.

Tid: Lördag 5 november kl 13.30

Plats: Humlegården, Stockholm

Facebook: https://www.facebook.com/events/289352018131424/

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer