Manifestation till stöd för fängslade HDP-ledare

Natten mot fredagen 4 november greps Selahattin Demirtas och Figen Yüksekdag, de båda partiledarena för vänsterpartiet HDP (Folkens demokratiska parti) i Turkiet. Samtidigt greps också minst tio av partiets parlamentariker. I Uppsala ordnades under fredagen en manifestation i stöd för HDP.

– Sveriges utrikesminister Margot Wallström lanserade vid sitt tillträde en feministisk utrikespolitik. Ord som idag ekar tomt när Turkiets enda feministiska och demokratiska parti är under attack. Vi kräver att Sverige tar tydligt avstånd och fördömer gripandet av HDPs parlamentariker, sa Yekbun Alp under manifestationen.

Alp berättade också att AKP-ledda polisstyrkor samtidigt som gripandena också attackerade HDP:s partihögkvarter i Ankara och att Erdogans militär samtidigt attackerade den fria kantonen Afrin i norra Syrien, vilket är en del av den nya federationen Rojava.

Cirka 70 personer deltog vid manifestationen på Celsiustorget. Talarna kom från flera kurdiska grupper, Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet.

– Det är väldigt tydligt att Turkiet nu snabbt utvecklas mot en diktatur. När man griper ledarna för det viktigaste oppositionspartiet så krossar man också möjligheterna till en demokratisk opposition, sa Emma Wallrup, riksdagsledamot (v).

Wallrup krävde också att den svenska regeringen ska tala klarspråk om det som händer i Turkiet och sätta tryck, bland annat genom att kräva att Turkiets medlemsskapförhanlingarna med EU läggs på is och att EU:s gränsavtal med Turkiet måste upphöra.

Lördag 5 november arrangerar Kurdiska Demokratiska Samhällcentret en stödmanifestation för HDP i Stockholm.

Tid: Lördag 5 november kl 13.30

Plats: Humlegården, Stockholm

Facebook: https://www.facebook.com/events/289352018131424/

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer