Luftföroreningar hotar skada 300 miljoner barn

Vart sjunde barn i världen lever på en plats där luften är så förorenad att de riskerar att dö före fem års ålder, enligt en studie av Unicef.

Totalt lever över 300 miljoner barn i en miljö där luften de andas är så förorenad att de riskerar utveckla allvarliga hjärnskador och skador på lungor och hjärta.

Studien av Unicef, FN:s barnfond, släpps veckan för klimatmötet i Marocko 7-19 november och Unicef uppmanar världens ledare att ta krafttag mot föroreningarna.

– Luftföroreningar är den största orsaken till att över 600 000 barn under fem år dör varje år och det utgör varje dag ett stort hot mot miljontals barns liv och framtid, säger Anthony Lake, vd för Unicef.

Mest föroreningar kommer från fordon, fossila bränslen men också från damm och brinnande avfall. Inomhusluften är också ett problem framförallt i låginkomstländer, där föroreningar av kol och trä kommer från matlagning och uppvärmning.

Sämst är luften i södra Asien, där cirka 620 miljoner barn bor, följt av Afrika med 520 miljoner och östra Asien och Söderhavsområdet med 450 miljoner.

Tidigare i år rapporterade WHO, Världshälsoorganisationen, att sex miljoner människor världen över dör i sjukdomar kopplade till luftföroreningar.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Har mänskligheten någon framtid?

Vi människor befinner oss i ett mycket kritiskt läge. Ett av de stora hoten är ett storkrig mellan stormakter där kärnvapen kan användas. Detta skulle vara slutet för mänskligheten. Utarmning av ekosystem och artutrotning som beror på människors exploatering av naturen är i sig ett existentiellt hot. Den pågående uppvärmningen, som i betydande utsträckning beror […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Varning för ekosystemkollaps efter dramatisk minskning av insekter

Tre-fjärdedelar av de flygande insekterna i Tysklands naturreservat har försvunnit de senaste 25 åren enligt chockade vetenskapsmän, rapporterar The Guardian. Konsekvenserna kan bli förödande även för oss människor då insekter både utför pollinering och är föda för andra djur. – Det faktum att flygande insekter minskar i så hög grad inom ett så stort område […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer