Därför hoppar fler av politiken

Fler folkvalda än tidigare lämnar sina politiska uppdrag. Störst är ökningen av avhopp från landstingsfullmäktige där 11 procent har lämnat sina uppdrag efter två år, en ökning med nästan 40 procent jämfört med tidigare mandatperiod, skriver SCB i en ny rapport.  Störst andel avhopp sker dock fortfarande i kommunfullmäktige.

De folkvalda som lämnar sina uppdrag under mandatperioden fortsätter att öka i såväl riksdag, landstings- eller kommunfullmäktige. Störst andel avhopp sker från kommunfullmäktige, där 12 procent har lämnat sina uppdrag efter de första två åren. Under hela mandatperioden 2010-2014 lämnade 19 procent av de valda ledamöterna i landets kommunfullmäktigen sina uppdrag.

Riksdagsledamöterna är minst benägna till avhopp, där var siffran sex procent efter halva mandatperioden.

Anledningarna till avhoppen är flera men enligt SCB-rapporten Demokratins representanter som publicerades tidigare i år är det framförallt personliga skäl som ligger bakom avhoppen från kommunfullmäktige. Detta inkluderar hälsa, arbets- och familjeförhållanden och flytt från kommunen.

Kvinnor lämnar kommunfullmäktige i större utsträckning än män, hittills under mandatperioden 13 procent mot 12 procent.

Unga folkvalda hoppar av i större utsträckning än äldre. Under föregående mandatperiod hoppade sammanlagt hela 44 procent av de unga under 30 år av sina uppdrag från kommunfullmäktige. Den siffran har nu sjunkit något.

I Riksdagen är avhoppen bland män hittills under mandatperioden högre än bland kvinnor, 8 procent mot 4 procent.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer