Därför hoppar fler av politiken

Fler folkvalda än tidigare lämnar sina politiska uppdrag. Störst är ökningen av avhopp från landstingsfullmäktige där 11 procent har lämnat sina uppdrag efter två år, en ökning med nästan 40 procent jämfört med tidigare mandatperiod, skriver SCB i en ny rapport.  Störst andel avhopp sker dock fortfarande i kommunfullmäktige.

De folkvalda som lämnar sina uppdrag under mandatperioden fortsätter att öka i såväl riksdag, landstings- eller kommunfullmäktige. Störst andel avhopp sker från kommunfullmäktige, där 12 procent har lämnat sina uppdrag efter de första två åren. Under hela mandatperioden 2010-2014 lämnade 19 procent av de valda ledamöterna i landets kommunfullmäktigen sina uppdrag.

Riksdagsledamöterna är minst benägna till avhopp, där var siffran sex procent efter halva mandatperioden.

Anledningarna till avhoppen är flera men enligt SCB-rapporten Demokratins representanter som publicerades tidigare i år är det framförallt personliga skäl som ligger bakom avhoppen från kommunfullmäktige. Detta inkluderar hälsa, arbets- och familjeförhållanden och flytt från kommunen.

Kvinnor lämnar kommunfullmäktige i större utsträckning än män, hittills under mandatperioden 13 procent mot 12 procent.

Unga folkvalda hoppar av i större utsträckning än äldre. Under föregående mandatperiod hoppade sammanlagt hela 44 procent av de unga under 30 år av sina uppdrag från kommunfullmäktige. Den siffran har nu sjunkit något.

I Riksdagen är avhoppen bland män hittills under mandatperioden högre än bland kvinnor, 8 procent mot 4 procent.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer