Japan undviker nedskärningar med rekordbudget

Japans regerings regering fortsätter att satsa. Under torsdagen antog premiärminister Shinzo Abes regering en rekordbudget på drygt 97 triljoner yen, motsvarande cirka 7,5 triljoner kronor vilket är en kraftig ökning mot tidigare och ger utrymme för välfärdsreformer som barnomsorg.

Japan har sedan tidigt 90-tal haft problem med låg tillväxt,  låg inflation och periodvis även deflation. Samtidigt är dess statsskuld (finansiell bruttoskuld) högst i världen och motsvarar 250 procent av BNP

Regeringen väljer ändå att satsa offensivt med en underfinansierad budget. Upplåningsräntan hålls dock i princip oförändrad eftersom skatteintäkterna förväntas öka, liksom att räntan på statsobligationerna förväntas sjunka. På grund av japanska centralbankens negativa ränta och ett mål på 0 procent för statsobligationerna förväntas räntan på Japans lån vara så låg som 1,1 procent nästa år, vilket innebär en besparing på 500 miljarder yen, skriver Asian Review.

Budgeten innehåller förbättringar för förskolepersonal, mer pengar till forskning och 500 miljarder yen mer till socialförsäkringarna.

Kapitalismen är i global kris, en kris som på medellång sikt antagligen bara kan lösas av stora statliga lån och investeringar. Japan visar att den vägen är möjlig, trots en redan hög belåning.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer