Budgetöverskott på 85,3 miljarder för staten 2016

Statens totala in- och utbetalningar under 2016 resulterade i ett överskott på 85,3 miljarder kronor, skriver Riksgälden i ett pressmeddelande

Jämfört med 2015 har skatteinkomsterna ökat till följd av en stark utveckling i ekonomin. Överskottet beror även på att både företag och hushåll gjort överinsättningar på sina skattekonton, då den ränta som erhållits för innestående medel varit hög jämfört med andra placeringsalternativ, skriver Riksgälden.

Samtidigt som Sverige har bland de absolut starkaste statsfinanserna i världen fortsätter den nyliberala sparivern där verksamhet ges resurser på svältgränsen istället för framtidsinriktade satsningar. Som tidigare rapporterats om på Synapze, bland annat i en intervju med P-O Edin, fd chefekonom på LO, har Sveriges statsfinanser ett finansiellt överskott på nästan 25 procent av BNP. Detta överskott skulle enligt Edin kunna användas för att halvera arbetslösheten och stora välfärdsstasningar i en ”totalrenovering av Sverige”.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer