Världsomspännande massprotester mot Trump

Donald Trump går till historien som den mest impopuläre presidenten någonsin vid tillträdet. Vid installationen under 20-21 januari demonstrerade människor runt hela jordklotet mot Trump. I Stockholm fylldes Norrmalms torg av uppskattningsvis 6 000 personer i Women’s Marsch som sedan tågade mot USA:s ambassad. Dessförinnan deltog drygt 700 personer i en manifestation på Sergels torg, anordnad av Rött Forum mfl.

– Har vi kunnat mobilisera så här mycket folk så kommer vi kunna kommer flytta berg i framtiden, säger Lotta Kuylenstjerna som arrangerade marschen i Stockholm till Aftonbladet.

Över hela världen demonstrerade människor mot den förmögne och reaktionäre högerpolitikern Trump. Enligt brittiska The Guardian demonstrerade över 2 miljoner människor världen över mot Trump varav över en halv miljon på gatorna i Washington DC.

Och Trump är exceptionellt impopulär. Enligt Gallup stöds han av endast 42 procent av befolkningen. Det kan jämföras med Bill Clintons 58 procent 1992, George W. Bushs 59 procent 2000 eller Barack Obamas 68 procent 2008, skriver Washington Post.

På Sergels torg manifesterade Rött Forum tillsammans med Vänsterpartiet Storstockholm, Sveriges Fredsråd, Argentinare för Seger, Internationella Solidaritetskommittén med flera. Manifestationen gick under parollen ”Försvara människovärdet – slå tillbaka högervågen”. Cirka 700 personer deltog för att sedan ansluta till Women’s Marsch.

– Trump är kapitalets president, en förmögen och reaktionär man från etablissemanget som med en demagogisk och rasistisk retorik, kombinerat med en kvinnofientlig och arbetarfientlig agenda försöker så splittring mellan vanligt folk. Istället måste vi hålla ihop och bygga en rörelse som löser de verkliga problemen med kapitalismen, säger Elin Gauffin från Rött Forum.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer