Världsomspännande massprotester mot Trump

Donald Trump går till historien som den mest impopuläre presidenten någonsin vid tillträdet. Vid installationen under 20-21 januari demonstrerade människor runt hela jordklotet mot Trump. I Stockholm fylldes Norrmalms torg av uppskattningsvis 6 000 personer i Women’s Marsch som sedan tågade mot USA:s ambassad. Dessförinnan deltog drygt 700 personer i en manifestation på Sergels torg, anordnad av Rött Forum mfl.

– Har vi kunnat mobilisera så här mycket folk så kommer vi kunna kommer flytta berg i framtiden, säger Lotta Kuylenstjerna som arrangerade marschen i Stockholm till Aftonbladet.

Över hela världen demonstrerade människor mot den förmögne och reaktionäre högerpolitikern Trump. Enligt brittiska The Guardian demonstrerade över 2 miljoner människor världen över mot Trump varav över en halv miljon på gatorna i Washington DC.

Och Trump är exceptionellt impopulär. Enligt Gallup stöds han av endast 42 procent av befolkningen. Det kan jämföras med Bill Clintons 58 procent 1992, George W. Bushs 59 procent 2000 eller Barack Obamas 68 procent 2008, skriver Washington Post.

På Sergels torg manifesterade Rött Forum tillsammans med Vänsterpartiet Storstockholm, Sveriges Fredsråd, Argentinare för Seger, Internationella Solidaritetskommittén med flera. Manifestationen gick under parollen ”Försvara människovärdet – slå tillbaka högervågen”. Cirka 700 personer deltog för att sedan ansluta till Women’s Marsch.

– Trump är kapitalets president, en förmögen och reaktionär man från etablissemanget som med en demagogisk och rasistisk retorik, kombinerat med en kvinnofientlig och arbetarfientlig agenda försöker så splittring mellan vanligt folk. Istället måste vi hålla ihop och bygga en rörelse som löser de verkliga problemen med kapitalismen, säger Elin Gauffin från Rött Forum.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer