92 miljarder i vinst för storbankerna 2016

De fyra svenska storbankerna fortsätter göra gigantiska vinster. För 2016 blev vinsterna 92 miljarder kronor vilket motsvarar hela statens kostnad för försvar och rättsväsende. Bankernas marginaler på hushållens bolån har nu stigit till 1,73 procentenheter.

De fyra storbankerna Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken fortsätter göra skyhöga vinster. Störst var vinsten för Nordea med 41 miljarder. Swedbanks resultat var 20 miljarder, Handelsbankens var 16 miljarder och SEB gjorde 15 miljarder i vinst.

Bankernas marginaler på hushållens bolån steg under året till rekordhöga 1,73 procentenheter.

– Det är all time high. Det saknar all rimlighet, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarna till Svt.

Villaägarna menar att det är dags för politikerna att agera.

– Bolånemarginalerna accelererar till oroväckande nivåer. Det fortsätter ju bara uppåt. De siffror man förr trodde var höga, bleknar nu. Jag jobbar dagligen med detta, men är faktiskt häpen. Det duger inte längre att bara prata om detta. Ansvariga politiker måste agera, säger Håkan Larsson till Svt.

Vinsterna skulle kunna användas för samhällets bästa

Larsson påpekar att marknaden präglas av extremt dålig konkurrens och behöver regleras hårdare. I slutändan är det barnfamiljer med hus och stora lån som får betala för bankernas vinster.

Bankernas vinster på 92 miljarder motsvarar hela statens kostnad för försvar och samhällets krisberedskap, samt rättsväsende inklusive polis, domstolar och kriminalvård och så vidare.

Samma belopp skulle till exempel också kunna användas för att bygga bort bostadsbristen, rusta upp järnvägen så tågen går i tid, införa gratis kollektivtrafik, och skapa en sjukvård och skola i världsklass.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer