”En bank som gör 40 miljarder i vinst ska bidra till samhället”

Nordea har under våren hotat att flytta från Sverige om den rödgröna regeringens förslag om höjda bankavgifter genomförs. Flera röster har varit kritiska mot banken. Nu ryter också fackförbundet Transport ifrån.

– Gränsen är nådd. Vi tycker att en bank som gör 40 miljarder i vinst ska bidra till samhället. Framför allt som skattebetalarna 2008 räddade banken från att gå i konkurs, säger Transports tillförordnande förbundsordförande Markus Pettersson.

Det var efter att den rödgröna regeringen under våren föreslagit en höjning av resolutionsavgifterna för svenska banker 2018 och 2019 som Nordea framförde sitt flytthot. Resolutionsavgifterna ska skydda skattebetalarna när staten räddar banker i en finanskris. Men inbetalda pengar kan också användas för andra utgiftsområden. Idag betalar Nordea cirka en miljard kronor per år i resolutionsavgift. 2019 beräknas den bli sex miljarder kronor.

Det är oklart när beslut om Nordeas flytt kommer att tas. Men tidigare har Nordeas Rodney Alfvén, chef för investerarrelationer, sagt att beslutet kommer vara taget innan augusti, skriver SvD. Nordea är Nordens största och EU:s åttonde största bank.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer