Regeringen kritiseras för ökad militarisering av EU

Svenska regeringen kritiseras för att inte bättre förankra planerna på fördjupat försvarssamarbete i EU och för säga ja till avgörande steg i militariseringen av EU, skriver Europaportalen.

Inför EU-toppmötet på torsdag och fredag där ett fördjupat försvarssamarbete ska diskuteras kritiseras regeringen från såväl V, L som C. Mötet handlar bland annat om att EU i framtiden ska kunna genomföra gemensamma militära insatser, dels om en EU-fond för gemensam utveckling av militärmaterial och teknologier, skriver Europaportalen.

– Det förvånar mig att regeringen ger det här sitt stöd. Det är i grunden svårt att förena med en trovärdig militär alliansfrihet. Detta är ett avgörande skifte i militariseringen av hela EU-samarbetet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Stefan Löfven menar dock att det är viktigt för Sveriges säkerhet.

– Vi har ett spänt omvärldsläge. Fokus för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken bör vara en ökad europeisk förmåga för militär och civil krishantering. Vår ambition är att Sverige ska delta i detta samarbete, säger statsminister Stefan Löfven (S), enligt Europaportalen.

Förutom Vänsterpartiet har även Centerpartiet och Liberalerna varit kritiska, men då främst för vad de menar är bristande förankring. Eskil Erlandsson, (C) kallar det ”anmärkningsvärt” och ”pikant” att frågan tas upp utan att subsidiaritetsprövas, alltså att riksdagen granskar huruvida området är EU-kompetens, skriver Europaportalen.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer