Regeringen kritiseras för ökad militarisering av EU

Svenska regeringen kritiseras för att inte bättre förankra planerna på fördjupat försvarssamarbete i EU och för säga ja till avgörande steg i militariseringen av EU, skriver Europaportalen.

Inför EU-toppmötet på torsdag och fredag där ett fördjupat försvarssamarbete ska diskuteras kritiseras regeringen från såväl V, L som C. Mötet handlar bland annat om att EU i framtiden ska kunna genomföra gemensamma militära insatser, dels om en EU-fond för gemensam utveckling av militärmaterial och teknologier, skriver Europaportalen.

– Det förvånar mig att regeringen ger det här sitt stöd. Det är i grunden svårt att förena med en trovärdig militär alliansfrihet. Detta är ett avgörande skifte i militariseringen av hela EU-samarbetet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Stefan Löfven menar dock att det är viktigt för Sveriges säkerhet.

– Vi har ett spänt omvärldsläge. Fokus för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken bör vara en ökad europeisk förmåga för militär och civil krishantering. Vår ambition är att Sverige ska delta i detta samarbete, säger statsminister Stefan Löfven (S), enligt Europaportalen.

Förutom Vänsterpartiet har även Centerpartiet och Liberalerna varit kritiska, men då främst för vad de menar är bristande förankring. Eskil Erlandsson, (C) kallar det ”anmärkningsvärt” och ”pikant” att frågan tas upp utan att subsidiaritetsprövas, alltså att riksdagen granskar huruvida området är EU-kompetens, skriver Europaportalen.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer