Regeringen kritiseras för ökad militarisering av EU

Svenska regeringen kritiseras för att inte bättre förankra planerna på fördjupat försvarssamarbete i EU och för säga ja till avgörande steg i militariseringen av EU, skriver Europaportalen.

Inför EU-toppmötet på torsdag och fredag där ett fördjupat försvarssamarbete ska diskuteras kritiseras regeringen från såväl V, L som C. Mötet handlar bland annat om att EU i framtiden ska kunna genomföra gemensamma militära insatser, dels om en EU-fond för gemensam utveckling av militärmaterial och teknologier, skriver Europaportalen.

– Det förvånar mig att regeringen ger det här sitt stöd. Det är i grunden svårt att förena med en trovärdig militär alliansfrihet. Detta är ett avgörande skifte i militariseringen av hela EU-samarbetet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Stefan Löfven menar dock att det är viktigt för Sveriges säkerhet.

– Vi har ett spänt omvärldsläge. Fokus för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken bör vara en ökad europeisk förmåga för militär och civil krishantering. Vår ambition är att Sverige ska delta i detta samarbete, säger statsminister Stefan Löfven (S), enligt Europaportalen.

Förutom Vänsterpartiet har även Centerpartiet och Liberalerna varit kritiska, men då främst för vad de menar är bristande förankring. Eskil Erlandsson, (C) kallar det ”anmärkningsvärt” och ”pikant” att frågan tas upp utan att subsidiaritetsprövas, alltså att riksdagen granskar huruvida området är EU-kompetens, skriver Europaportalen.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer