Trumps stridsvagnar rullar i Sverige

I september kommer Försvarsmakten hålla den militära storövningen Aurora. Inbjudna att delta är de övriga nordiska länderna men också flera NATO-medlemmar. Nu har Trumps stridsvagnar börjat rulla in i Sverige.

De militära spänningarna mellan USA och omvärlden ökar. Samtidigt som Sverige håller sin övning tillsammans med USA kommer Ryssland hålla en stor övning. I den svenskledda övningen som är den största sedan Kalla kriget ingår 19 000 personer. Samtliga förband är involverade. De största övningsområdena är förlagda till Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Till tidningen ETC säger den före detta utrikesministern och FN-diplomaten Hans Blixt att detta är ”en primitiv uppvisning”. ”Som om två pojkar står på en skolgård och fäktar med armarna”.

Han fortsätter:

– Smockan hänger i luften. Det skapar onödig oro och jag tycker att all upptrappning är betänklig. Man borde ägna sig åt nedtrappning i stället, säger Hans Blixt.

Försvarsmakten menar att syftet med övningen är att öka den gemensamma förmågan att möta ett angrepp mot Sverige, skriver ETC.

– Man kommer att se militärer på gatorna och helikoptrar i luften. Då ska man känna en stolthet och en trygghet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Inför förberedelserna har nu ett 20-tal amerikanska stridsvagnar anlänt till Stillerydshamnen i Karlshamn.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer