Trumps stridsvagnar rullar i Sverige

I september kommer Försvarsmakten hålla den militära storövningen Aurora. Inbjudna att delta är de övriga nordiska länderna men också flera NATO-medlemmar. Nu har Trumps stridsvagnar börjat rulla in i Sverige.

De militära spänningarna mellan USA och omvärlden ökar. Samtidigt som Sverige håller sin övning tillsammans med USA kommer Ryssland hålla en stor övning. I den svenskledda övningen som är den största sedan Kalla kriget ingår 19 000 personer. Samtliga förband är involverade. De största övningsområdena är förlagda till Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Till tidningen ETC säger den före detta utrikesministern och FN-diplomaten Hans Blixt att detta är ”en primitiv uppvisning”. ”Som om två pojkar står på en skolgård och fäktar med armarna”.

Han fortsätter:

– Smockan hänger i luften. Det skapar onödig oro och jag tycker att all upptrappning är betänklig. Man borde ägna sig åt nedtrappning i stället, säger Hans Blixt.

Försvarsmakten menar att syftet med övningen är att öka den gemensamma förmågan att möta ett angrepp mot Sverige, skriver ETC.

– Man kommer att se militärer på gatorna och helikoptrar i luften. Då ska man känna en stolthet och en trygghet, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Inför förberedelserna har nu ett 20-tal amerikanska stridsvagnar anlänt till Stillerydshamnen i Karlshamn.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer