S: 5 miljarder mer till välfärden per år

Socialdemokraterna lovar 20 miljarder extra till välfärden under nästa mandatperiod, vilket motsvarar 5 miljarder per år. Men pengarna räcker bara till att bibehålla dagens nivå. Satsningen motsvarar 2,5 procent av vad LO:s tidigare chefsekonom P-O Edin vill se.

– Vi kommer när vi går till val ha med oss ett tydligt löfte om att vi vill fortsätta värna välfärden utan omfattande kommunalskattehöjningar, säger finansminister Magdalena Andersson, enligt Dagens Medicin

Lena Micko, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, välkomnar vallöftet.

– Det är mycket efterlängtat. Det är vi glada för.

Pengarna beräknas räcka till att upprätthålla nuvarande nivå av välfärd och Magdalena Andersson säger att det kan komma ytterligare satsningar beroende på ekonomiska läget.

Fram till år 2025 väntas Sverige få 300 000 fler barn upp till 19 år och lika många fler äldre över 70 år, skriver Dagens Medicin.

LO: För lite och för sent

LO välkomnar också förslaget men anser att det behövs mer pengar.

– Vi tycker fortfarande att det är för sent. Det behöver satsas mer nu. Våra ekonomer på LO bedömer att det finns utrymme nu, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

LO:s tidigare chefsekonom P-O Edin publicerade 2015 rapporten ”En totalrenovering av Sverige” där han anser att det finns ekonomiskt utrymme och behov för välfärdssatsningar på 200 miljarder kronor per år.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer