S: 5 miljarder mer till välfärden per år

Socialdemokraterna lovar 20 miljarder extra till välfärden under nästa mandatperiod, vilket motsvarar 5 miljarder per år. Men pengarna räcker bara till att bibehålla dagens nivå. Satsningen motsvarar 2,5 procent av vad LO:s tidigare chefsekonom P-O Edin vill se.

– Vi kommer när vi går till val ha med oss ett tydligt löfte om att vi vill fortsätta värna välfärden utan omfattande kommunalskattehöjningar, säger finansminister Magdalena Andersson, enligt Dagens Medicin

Lena Micko, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, välkomnar vallöftet.

– Det är mycket efterlängtat. Det är vi glada för.

Pengarna beräknas räcka till att upprätthålla nuvarande nivå av välfärd och Magdalena Andersson säger att det kan komma ytterligare satsningar beroende på ekonomiska läget.

Fram till år 2025 väntas Sverige få 300 000 fler barn upp till 19 år och lika många fler äldre över 70 år, skriver Dagens Medicin.

LO: För lite och för sent

LO välkomnar också förslaget men anser att det behövs mer pengar.

– Vi tycker fortfarande att det är för sent. Det behöver satsas mer nu. Våra ekonomer på LO bedömer att det finns utrymme nu, säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

LO:s tidigare chefsekonom P-O Edin publicerade 2015 rapporten ”En totalrenovering av Sverige” där han anser att det finns ekonomiskt utrymme och behov för välfärdssatsningar på 200 miljarder kronor per år.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer