Varning för ekosystemkollaps efter dramatisk minskning av insekter

Tre-fjärdedelar av de flygande insekterna i Tysklands naturreservat har försvunnit de senaste 25 åren enligt chockade vetenskapsmän, rapporterar The Guardian. Konsekvenserna kan bli förödande även för oss människor då insekter både utför pollinering och är föda för andra djur.

– Det faktum att flygande insekter minskar i så hög grad inom ett så stort område är en alarmerande upptäkt, säger Hans de Kroon, Radbound Universitet i Nederländerna, som har lett studien.

Orsakerna till den stora minskningen är fortfarande okänd men förstörelse av naturlig miljö och utbredd användning av insektsmedel är troliga orsaker. Även klimatförändringarna kan spela in tror forskarna.

Studien som är publicerad i journalen Plos One , är baserad på standardiserad insektsinsamling sedan 1989 där särskilda insektsfällor har använts för att vid över 1500 prov fånga in insekter vid 63 olika naturreservat.

– Insekter utgör runt två-tredjedelar av allt liv på jorden men har genomgått en fasansfull nedgång, säger Dave Goulson, professor vid Sussex universitet, som också deltagit i forskningsteamet bakom studien. Vi verkar göra stora delar av landet ogästvänligt för de flesta former av liv och är för närvarande på en kurs mot ekologisk Armageddon. Om vi förlorar insekterna kommer allt att kollapsa.

Att insekterna samlats in i naturreservat gör det hela ännu mer oroande. Inte heller säsongsvariationer kan förklara den snabba nedåtgående trenden. Flygande insekter har en mycket viktig ekologisk funktion och polinerar bland annat blommor och växter, däribland spannmål. De är också mat för många andra djur men bidrar även själva i nedbrytningsprocesser och de ekologiska städningsprocesserna.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Har mänskligheten någon framtid?

Vi människor befinner oss i ett mycket kritiskt läge. Ett av de stora hoten är ett storkrig mellan stormakter där kärnvapen kan användas. Detta skulle vara slutet för mänskligheten. Utarmning av ekosystem och artutrotning som beror på människors exploatering av naturen är i sig ett existentiellt hot. Den pågående uppvärmningen, som i betydande utsträckning beror […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Är tillväxt och miljö förenliga?

I en kapitalistisk ekonomi så behöver BNP växa från år till år. Kan det gå att kombinera med ett krympande ekologiskt fotavtryck? Ekonomisk tillväxt Som jag förstår det, innebär en växande BNP att antingen behöver omsättningen av pengar öka, eller mängden pengar öka. Eller både och. Oftast är det mängden pengar som ökar. Enligt Modern […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer