Nikita Chrusjtjov ärar Gustav Fridolin

Gustav Fridolin menar att riksdagsledamöter inte ska få sitta längre än tre perioder, d v s max 12 år i sträck då man inte ska ”vara heltidspolitiker för länge, utan det är bra att nya människor får möjlighet att komma med sina idéer och erfarenheter in i politiken”. 

Detta upprör andra politiker, inte minst Beatrice Ask (M) som häckat i riksdagen i ett kvarts sekel. Argumentet att man inte ska förspilla erfarenhet och expertis låter fint och bra. Men även om det finns undantag så är i regel inte heltidspolitiker experter på något annat än att vara just politiker, där expertisen i hög grad handlar om att vara förslagen i internpolitik inom den egna rörelsen.

Att vara förtroendevald handlar om att tjäna folket, inte tvärtom. När det blir ett levebröd, en karriär som vilken annan tappar denna politiska byråkrati kontakt med verkligheten, den verklighet som de tar beslut om.

På 22:a partikongressen 1961 beslutades om en likartad princip i Sovjetunionen: med några undantag fick partikadern enbart väljas till två eller tre perioder. Sedan var det dags att återgå till ett riktigt arbete. På så vis skulle ideologisk stagnation, kotterier och distansering till folket minskas. Som vi vet tog det inte många år innan förslagsställaren Nikita Chrusjtjov fick sparken, artikel 25 ströks och byråkratin vars förmåner hotades agerade samfällt enligt Karl Marx utsaga: egenintresset ljuger aldrig. 
Men visst, jag önskar Gustav Fridolin all lycka i denna kamp mot nomenklaturan.  

Not: Även Thomas Sankara utmanade den förslappade byråkratin, i Burkina Faso, det kostade honom livet 1987. Detta till skillnad från Chrusjtjov liv som efter sin avpollettering enligt Roy Medvedev ”långtifrån var stugsittarens”. Det tror jag även skulle gälla Beatrice Ask, ingen är oumbärlig.

ABE BERGGÅRDH

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer