MSM:s trovärdighet har fått en rejäl knäck

Foto. L Drake.

I stort sett vartenda nyhetshus i Väst torgförde några dagar i slutet av maj 2021 samma historia med påståenden om flygkapning beordrad av Belarus diktator Lukasjenko. Det fanns i stort sett inga invändningar och någon granskning av fakta trots att det redan efter några dagar framgick att den bilden inte stämde med verkligheten. Flygplanet hade inte tvingats ner och därmed är det naturligtvis även fel att hävda att det var på order av någon. Planet hade bombhotats i ett mail från ”Hamas”, men det är fortfarande inte klart vem som var avsändare. Hotet var att en bomb skulle utlösas över Vilnius i Litauen där planet skulle landa. I dialog med den Belarusiska flygledningen i valde piloterna att landa i Minsk. Efter landningen anhölls en oppositionell som var ombord.

Företrädare för Vita Huset, Ann Linde, MSN, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, SVT, och i stort sett all västerländsk press basunerade ut samma budskap. Civil Rights Defenders, som vanemässigt styrs av USA:s världsbild, hakade på och krävde kraftfulla åtgärder. EU agerade snabbt och förbjöd flygplan från Belarus att landa i något EU-land. EU-parlamentet krävde hårdare sanktioner. En sökning på nätet för ”belarus kapning” ger så många träffar som innehåller ovan beskrivna bild att det inte finns möjlighet att lista alla länkar.

I Sverige fanns några få röster som ifrågasatte den bild som helt dominerade nyheterna, t.ex. Global Politics. EU tar till storsläggan. Vad säger Belarus? – Global Politics Jag och flera andra skrev på FB att påståendena vilade på falsk grund.

Nu har storyn kollapsat eftersom ICAO, den internationella civilflygorganisationen, har gjort en omfattande utredning och inte funnit bevis för att det var en kapning eller att planet tvingades landa i Minsk. Det finns sammanfattat av Jan Nybondas på Stefan Lindgrens Nyhetsbanken.  Nyhetsbanken: Inga bevis för vitrysk ”kapning”

Nu väntar jag med spänning på alla dementier som naturligtvis (?) kommer från våra medier som ärligt strävar efter att förmedla nyheter på ett objektivt sätt. Det kanske blir en procent av utrymmet som avsattes våren och sommaren 2021 för förmedling av den falska bilden. Förtroendet för ”våra” medier har dock fått sig ett ordentligt slag – med eller utan dementier.

Mina förhoppningar om bättring är tyvärr inte så stora – det senaste är att USA:s president, och Sveriges utrikes- och försvarsministrar som ett eko, varnat för det nära förestående ryska hotet om invasion av Ukraina. När det gäller den storyn har det bara gått ett antal veckor så det har ännu inte gått upp för svensk press, och än mindre för Peter Transatlantiska länken H, att det nog är mer propaganda för upprustning än saklig analys av verkligheten.

Lars Drake

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Historien upprepar sig i Ukraina: Pentagon genomförde biologisk forskning på fattiga och patienter på psykiatriska sjukhus!

Ryssland presenterade i Genève materiella bevis på USA:s militärbiologiska aktivitet i Ukraina Av Dick Emanuelsson TEGUCIGALPA / 2022-09-19 / USA-delegationen i Genève erkände att Pentagon, via sina forskningslaboratorium har utfört biologisk forskning i Ukraina på låginkomsttagare och patienter på psykiatriska sjukhus, uppgav chefen för de ryska radiologiska, kemiska och biologiska försvarsstyrkorna, generallöjtnant Igor Kirillov, till […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

SVT borde skämmas, 1

Elin Jönsson, SVT. I ett inslag den 1/9 försökte SVT tillbakavisa vad som sägs vara falska påståenden från ryska utrikesministeriet. 1 Det första som görs i inslaget är att upprört tala om att ryska utrikesministeriet postat nästan 100 inlägg per vecka på Facebook. Hur starkt argument är det i ett läge med ett informationskrig där […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer