MSM:s trovärdighet har fått en rejäl knäck

Foto. L Drake.

I stort sett vartenda nyhetshus i Väst torgförde några dagar i slutet av maj 2021 samma historia med påståenden om flygkapning beordrad av Belarus diktator Lukasjenko. Det fanns i stort sett inga invändningar och någon granskning av fakta trots att det redan efter några dagar framgick att den bilden inte stämde med verkligheten. Flygplanet hade inte tvingats ner och därmed är det naturligtvis även fel att hävda att det var på order av någon. Planet hade bombhotats i ett mail från ”Hamas”, men det är fortfarande inte klart vem som var avsändare. Hotet var att en bomb skulle utlösas över Vilnius i Litauen där planet skulle landa. I dialog med den Belarusiska flygledningen i valde piloterna att landa i Minsk. Efter landningen anhölls en oppositionell som var ombord.

Företrädare för Vita Huset, Ann Linde, MSN, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD, SVT, och i stort sett all västerländsk press basunerade ut samma budskap. Civil Rights Defenders, som vanemässigt styrs av USA:s världsbild, hakade på och krävde kraftfulla åtgärder. EU agerade snabbt och förbjöd flygplan från Belarus att landa i något EU-land. EU-parlamentet krävde hårdare sanktioner. En sökning på nätet för ”belarus kapning” ger så många träffar som innehåller ovan beskrivna bild att det inte finns möjlighet att lista alla länkar.

I Sverige fanns några få röster som ifrågasatte den bild som helt dominerade nyheterna, t.ex. Global Politics. EU tar till storsläggan. Vad säger Belarus? – Global Politics Jag och flera andra skrev på FB att påståendena vilade på falsk grund.

Nu har storyn kollapsat eftersom ICAO, den internationella civilflygorganisationen, har gjort en omfattande utredning och inte funnit bevis för att det var en kapning eller att planet tvingades landa i Minsk. Det finns sammanfattat av Jan Nybondas på Stefan Lindgrens Nyhetsbanken.  Nyhetsbanken: Inga bevis för vitrysk ”kapning”

Nu väntar jag med spänning på alla dementier som naturligtvis (?) kommer från våra medier som ärligt strävar efter att förmedla nyheter på ett objektivt sätt. Det kanske blir en procent av utrymmet som avsattes våren och sommaren 2021 för förmedling av den falska bilden. Förtroendet för ”våra” medier har dock fått sig ett ordentligt slag – med eller utan dementier.

Mina förhoppningar om bättring är tyvärr inte så stora – det senaste är att USA:s president, och Sveriges utrikes- och försvarsministrar som ett eko, varnat för det nära förestående ryska hotet om invasion av Ukraina. När det gäller den storyn har det bara gått ett antal veckor så det har ännu inte gått upp för svensk press, och än mindre för Peter Transatlantiska länken H, att det nog är mer propaganda för upprustning än saklig analys av verkligheten.

Lars Drake

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer