Har Sverige bidragit till utbildning av högerextrema soldater i Ukraina?

(Ursprunglig publicering gjordes 2020-04-29 på tidigare version av Synapze. Artikeln återpubliceras med anledning av avslöjandena som lett till en skandal i Kanada om att högerextrema i Azovregementet utbildades av kanadensiska officerare i Operation Unifier. Proletären har beskrivit skandalen (se nedan). Svenska officerare ingick också i Operation Unifier – men här blir det väl ingen skandal! Detta har uppmärksammats i Proletären. Huvudförfattaren till SVT-artikeln, Elin Jönsson, får också sig en släng i min artikel.)

SVT:s bristande allsidighet angående svenska insatser i Ukraina

Nu (dvs 2020!) har vi fått ytterligare ett inlägg som är kritiskt mot Ryssland och som så ofta är underlaget förvrängt eller övertolkat. Rubriken på SVT:s hemsida är ”Svenska försvarsanställda uthängda som barnamördare på ryskspråkig sajt”, vilket inte har täckning i den artikel som SVT-inslaget kritiserar. Ren lögn faktiskt.

Elin Jönsson har som förstaförfattare bidragit med två inlägg på SVT om påstådd rysk desinformation (SVT 28-9/4 2020).[1] Det handlar om att en ryskspråkig sajt har publicerat namn på svenska och norska officerare som sägs ha utbildat soldater i Ukraina som begått folkrättsbrott.

Tre personer har fått komma med kommentarer. Alla tre ”råkar” ha liknande åsikter i frågan. De tre som fått uttala sig är den svenske försvarsministern, en representant för antiryska Stop Fake och en av de utpekade officerarna. Ingen som skulle kunna ge en annan version har fått komma till tals. Är det i enlighet med SVT:s principer om allsidighet?

Det talas bara om vad som stått på en ryskspråkig sajt – inte att den aktuella artikeln är översatt till engelska (översättningen har lagts ut 13.26 15/4 2020). Om det blir känt kan ju många i Sverige läsa texten och bilda sig en egen uppfattning. Varför ska det undanhållas den svenska publiken?

Så här formuleras anklagelsen mot de svenska och norska officerarna i Newsfronts artikel vars uppgifter enligt Newsfront bygger på TG-channel ”Welders” (som jag inte kunnat hitta):

”Such activities to train soldiers of the Armed Forces of Ukraine by instructors from Norway and Sweden contribute to the spread of lawlessness, violence and the continuation of hostilities in South-East Ukraine. As a result of war crimes, prepared by NATO instructors of the Ukrainian security forces in Donbass, 119 children have already died and 310 were injured.” (Sådana aktiviteter för att träna soldater i Ukrainas väpnade styrkor av instruktörer från Norge och Sverige bidrar till spridning av laglöshet, våld och fortsättning på fientlighet i sydöstra Ukraina. Som ett resultat av krigsbrott, förberedda av Nato-instruktörer till Ukrainas väpnade styrkor i Donbas, har redan 119 barn dött och 310 skadats. Min översättning.)[2]

Observera att den allvarligaste kritiken avser instruktörer från NATO. Sverige är väl inte med i Nato? Syftningen inkluderar därmed inte formellt de svenska officerarna, men det är lite oklart vad som avses.

Några frågor uppstår när det gäller det svenska deltagandet. Har svenska officerare deltagit i utbildning av ukrainska soldater? Ja, utan tvekan. Detta är ett exempel på insatser i Ukraina som nämns på Försvarsmaktens hemsida:

”För att stödja den demokratiska utvecklingen i Ukraina har Försvarsmakten personal som ingår i Operation Unifier, en utbildningsinsats ledd av Kanada. Svensk militär har funnits på plats sedan 2018 och ingår i den multinationella styrkan Joint Task Force i Ukraina. … Vi följer kapten Mattias Röijer och sergeant Adrian Stiessel under ett utbildningspass i stridsteknik.”[3]

Här nämns i och för dig inga passnummer, men det är tydligen helt OK att skriva om dessa insatser om det sker i positiv anda.

En annan fråga som dyker upp är denna: har ukrainska soldater begått brott i striderna mot den andra sidan i inbördeskrigets Ukraina, Donbas? Ja, det har förekommit. Återkommande granatbeskjutning i strid med Minskavtalet av civila områden är ett exempel.

Om man utbildar ena sidans soldater i ett inbördeskrig är det väl inte orimligt att hävda att det ”… bidrar till spridning av laglöshet, våld och en fortsättning på fientligheterna …”?

Borde de ha publicerat namnen på de officerare som deltagit i utbildningsinsatserna? Det kan ifrågasättas, kritiken borde snarare riktas mot de ministrar som är ansvariga.

Peter Hultqvists, som ofta tar i så han nästan spricker när han kritiserar Ryssland, har framfört en skarp kritik mot publiceringen. Först kan man fråga sig varför en minister ska kommentera artiklar som förekommer i andra länders press – annat än att påpeka rena sakfel som berör dennes ansvarsområde, om sådana förekommit. I botten på hela affären ligger ju beslut i Sverige om stöd till ena sidan i ett inbördeskrig. Det skulle inte funnits grund för den av Hultqvist kritiserade artikeln om inte Ukrainas väpnade styrkor fått svenskt utbildningsstöd.

Elin Jönsson har varit ute på hal is tidigare, vilket gjorde att jag anade att ovan nämnda fall inte hade beskrivits korrekt. Här är ett exempel från SVT 2014 där redan rubriken innehåller en allvarlig felcitering:

”Sverige behöver inte oroa sig för Ryssland. Estland och Lettland har däremot all anledning att vara rädda för Ryssland, säger president Putins personliga rådgivare Sergej Markov till SVT:s Korrespondenterna. (I bildtexten kallas han Putins sändebud. Min kommentar.)

Efter den ryska annekteringen av Krim och våldsamheterna i östra Ukraina växer oron i flera av Rysslands grannländer. I Baltikum undrar många hur de ryska planerna ser ut för närområdet. Litauens president Dalia Grybauskaite har tidigare sagt att hon skulle försvara landet med sina bara händer vid ett ryskt angrepp. Och en av Putins närmaste medarbetare, Sergej Markov, drar sig inte för att späda på oron i Baltikum.

– Ni i Sverige behöver inte vara rädda. Lettland och Estland har däremot anledning att var rädda. Om det blir ett stort krig är det möjligt att det inte blir något kvar av de här länderna, säger Markov när Elin Jönsson och Anton Koposov träffar honom i Moskva.” (SVT 11/11 2014) [4]

Jag kommenterade detta i en artikel med exempel på förvrängningar och citatförfalskningar om Ryssland i svenska medier.

 ”Personer tillskrivs politiskt betydelsefulla roller de inte har. Personer som inte har mandat att tala för presidenten eller regeringen i Ryssland citeras som om deras uttalanden var representativa för dem. Ett av flera exempel på dylik citering är när Sergej Markov lyfts fram av Elin Jönsson i SVT som ”Putins personliga talesperson” vilket han inte är. I ingressen förekommer ren citatförfalskning.  Det hävdas bl.a. att Markov (och därmed Putin och Ryssland!) hotat Estland och Lettland. För det första är han ingen talesperson för Rysslands president eller regering och för det andra uttalade han inget hot i den aktuella intervjun. Han konstaterade att OM det skulle bli storkrig mellan Nato och Ryssland så kommer Estland och Lettland att drabbas och kanske upphöra att finnas kvar som länder. Han sa även (vilket inte finns med i SVTs referat) att Ryssland inte vill ha ett krig. Han sa inget som skulle indikera att Ryssland har planer på att anfalla de två länderna. Hot? Nej!” [5]

Jag skrev även den här korta artikeln i samma ämne. Där finns bl.a. uttalanden av fd svenske ambassadören i Moskva, Sven Hirdman, som visar att Markov inte har den roll i Ryssland som Jönsson påstår.[6]

Foto: Skärmdump. TT från SVT

[1] https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-forsvarsanstallda-uthangda-som-barnamordare-pa-rysksprakig-sajt?cmpid=del%3Afb%3A20200429%3Asvenska-forsvarsanstallda-uthangda-som-barnamordare-pa-rysksprakig-sajt%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR3rhGmhLAUUA8LeYpXpffQyx9X6VCqjqKLzyadECikY81eDUxcnsnWZdKc och https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/svenske-majoren-blev-uthangd-pa-rysk-sajt-att-nagon-har-haft-ett-syfte-ar-glasklart?fbclid=IwAR3snG9GQmqUWmqAsR-0JpYuLPFeA5lzzIL-o9vUuJ1T3CXvqDfHch2fwJ0

[2] https://en.news-front.info/2020/04/15/the-list-of-swedish-and-norwegian-instructors-who-prepared-ukrainian-punishments-was-published/

[3] https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2019/10/svenskar-utbildar-ukrainska-instruktorer-i-stridsteknik/

[4] https://www.svt.se/nyheter/utrikes/estland-och-lettland-ska-vara-radda-for-oss

[5] https://www.synapze.se/?link=article&key=15394

[6] https://www.synapze.se/?link=article&key=12319

…..

Skandal i Kanada – tränade högerextrema i Ukraina  | Proletären (proletaren.se)

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer