Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020.

Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl.

Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 vilket är den största ökningen på flera decennier. Samarbetet med Nato fördjupas.

Den stora ökningen av försvarsanslaget, på bekostnad av andra viktiga behov som t.ex. sjukvård, innebär att sex regementen nyetableras och planeringen samordnas med Natos behov. De nya regementena i Sollefteå och Falun motiveras av att Sverige ska kunna skydda förflyttning av trupp och material från Trondheim i Norge till krigsinsatser på andra sidan Östersjön. Transittrafiken från andra världskriget när Nazityska soldater transporterades med tåg från Norge till kriget mot Sovjetunionen ska tydligen upprepas. I Ryssland kommer detta att uppfattas som att Sverige deltar i Natos krigsförberedelser! Vi blir ett militärt mål i en kommande stormaktskonflikt!

Det är den här typen av planering som var poängen med Värdlandsavtalet. Att kunna utnyttja svenskt territorium för militära insatser i andra länder

Vi har under lång tid utsatts för en massiv propaganda som gått ut på att måla upp Ryssland som ett hot. Larmen om ubåtar, som påståtts vara ryska, har duggat tätt. I flera fall var det inte ens fråga om ubåtar. Konflikterna i sydöstra Europa, t.ex. i Ukraina och Georgien, har ofta använts som bevis för att Ryssland är ett hot mot Sverige och övriga Västeuropa. Dessa konflikter grundas i att lokala majoriteter upplever sig ha hamnat på fel sida om en nationsgräns när Sovjetunionen delades upp. Hur det gått till kan man ha olika uppfattning om och det borde ha gått att lösa med dialog, lokala omröstningar och kompromisser. Det har däremot inget att göra med ryskt hot mot Sverige och andra länder. Ryssland har inte hotat Sverige. Ryssland är inte intresserat av svenskt territorium utom för att ha en buffert mot Nato.

I Försvarspropositionen finns ett kapitel om säkerhetspolitik. Det är inte bara tendentiöst, vilket inte är ovanligt i politiska texter, ”analysen” som presenteras är direkt oärlig. Det görs ingen förutsättningslös analys. Slutsatserna är förutbestämda. Fakta och ogrundade påståenden som stöder den förutbestämda slutsatsen presenteras och andra betydligt viktigare fakta ”glöms bort”. Ryssland analyseras ingående med avseende på eventuella hot och brott mot folkrätten, men någon motsvarande analys görs inte för USA och andra Natoländer. USA, m.fl. länders krigande i främst Mellanöstern med över en miljon döda faller därmed utanför analysen, men de betydligt mindre ryska insatserna på Krim tas upp flera gånger.

Det talas om att Ryssland bygger militär kapacitet, Ryssland övar mer än tidigare, Ryssland hotar, Ryssland är aggressivt ….. Natoländerna REAGERAR! Det är ju snarare tvärt om. Bedömningen av Rysslands roll i upprustningsspiralen borde avgöras av det reella styrkeförhållandet. Nato är flera gånger starkare och Ryssland rustar därför i ett underläge, inte tvärt om. Den rustning som pågår i dag är farlig. Det påverkar bl.a. förtroendet mellan stormakterna vilket ökar risken för krig. Den Nato-option som Riksdagen uttalat sig för ökar spänningen i vårt närområde. En förbättring av den dåliga relationen med Ryssland kan rimligen minska spänningen i vårt närområde.

Militären allmänt och särskilt USA:s militär tillhör för övrigt de som har störst klimatpåverkan i vår värld. Militära satsningar har därmed en negativ inverkan på ett annat av vår tids globala hot.

Det stora hotet mot Sverige och världen är ett storkrig mellan stormakterna, inte ett isolerat angrepp på Sverige eller något annat land. Det är därför oerhört viktigt att jobba för att minska spänningarna och satsa på dialog och nedrustning. Alliansfrihet och ett nationellt folkbaserat försvar är vad vi behöver – inte ett nära samarbete med en av de stormakter som står mot varandra i Östersjöområdet och Arktis! Vi måste göra klart att inget land ska kunna använda svenskt territorium för angrepp på något annat land!

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer