Tal i Uppsala på Hiroshimadagen 2022

Vi är här för att uppmärksamma att idag för 77 år sedan, dvs den 6 augusti 1945, bombades Hiroshima av USA. Sedan dess har världen levat under ett hot om kärnvapenkrig. Det visade sig att en enda bomb kunde totalförstöra en stad och några hundra tusen dog direkt eller bl.a. av strålskador kort därefter.

Dagens bomber kan vara tusen gånger större. Den samlade kapaciteten som finns inom de stater som har kärnvapen kan medföra att mänskligheten utplånas. Detta är det största hotet vi människor står inför. Ett hot vi skapat, och kan avvärja, själva.

Det enda land som har fällt atombomber är USA. Idag har Ryssland något fler kärnvapenstridsspetsar än USA. Ryssland har dock inte lika många som är utplacerade och som därmed kan användas snabbt. USA har fler kärnvapenbestyckade ubåtar och även fler kärnkraftsdrivna ubåtar. Det ger ett övertag – men ingen kan vinna ett storskaligt kärnvapenkrig. Det finns bara förlorare.

Det finns även regionala konflikter där kärnvapen ingår i berörda länders militära arsenaler som kan medföra krig med allvarlig risk för upptrappning. Indien och Pakistan är ett exempel. Israel och Iran är ett annat – Israel har och Iran har, nu eller inom kort, kapacitet att skaffa kärnvapen. De enda befolkade kontinenter som än så länge inte har kärnvapen är Afrika och Sydamerika.

Världen har varit nära att dras in i kärnvapenkrig vid 25 tillfällen pga missförstånd eller tekniska fel. Det hotet kvarstår.

Sverige har under flera decennier haft en bra roll i att minska risken för kärnvapenkrig. Sverige var inte med i någon av de stora militärallianserna i Öst och Väst under det Kalla kriget. Sverige samarbetade med länder som Indien, Tanzania, Österrike i den alliansfria rörelsen. Sverige var även en drivande kraft för allmän nedrustning och avveckling av kärnvapen. Idag är Sveriges insatser för nedrustning inte i närheten av hur det var för 70-20 år sedan. Idag gör Sverige som USA säger. SKANDAL!

Sverige var tidigare ett land som ställde upp när FN beslutat om fredsbevarande insatser. Under senare år har Sverige samarbetat med NATO i dess krigsinsatser i flera länder. SKANDAL!

Sverige är på väg att införa fängelsestraff för personer som avslöjar krigsbrott. Om något land som vi samarbetar med militärt hemligstämplat ett dokument blir det straffbart att offentliggöra det i Sverige – det finns inget undantag för avslöjande av krigsbrott. SKANDAL!

Sverige var ett land som medlade i internationella konflikter. Andra länder kommer inte att uppfatta Sverige som ett opartiskt land i framtiden om vi som Natomedlem lierar oss med USA. Vår medlarroll kommer i praktiken att minimeras. SKANDAL!

Sverige har i sin iver att gå med i NATO förhandlat med Turkiet om utlämning av politiska flyktingar. SKANDAL!

Sverige var drivande för att få ett beslut i FN om förbud för kärnvapen. Senare varnade USA Sverige för att skriva på och ratificera det avtal som redan undertecknats av 66 länder. Sverige böjde sig för USA:s hot och har valt att inte skriva på. SKANDAL!

Nu har Sverige beslutat att gå med i en kärnvapenallians. Utrikesminister Ann Linde har deklarerat att Sverige ställer upp bakom NATO:s politik som baseras på den kärnvapenavskräckning som är en grundbult i NATO:s strategi. SKANDAL!

Sverige måste ratificera FN:s förbud mot kärnvapen!

Sverige måste dra tillbaka sin ansökan om medlemskap i NATO!

av Lars Drake

Mötet arrangerades av en grupp i Uppsala som arbetar mot ett svenskt Natomedlemskap. Hans Jivander, FiB, höll ett bra tal på samma möte. Foto Dan Kotka.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer