Vattenfall i listan över värsta mijlömålen

Vattenfall har nyligen nämnts i en rapport om varför internationella specialdomstolar för att överpröva politiska beslut är så kontroversiella.

Efter Fukushima-olyckan 2011 beslutade Tyskland att avveckla sin kärnkraft, Vattenfall med flera bolag inledde då en stämningsprocess mot den tyska staten inför International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID). Den processen pågår fortfarande och Vattenfall vill ha 3,7 miljarder euro i kompensation för de vinster de anser sig ha rätt till.

Det är den amerikanska organisationen Public citizen som har lyft upp den stämningen som ett exempel på hur det går när man ger företag rätt att stämma stater i internationella specialdomstolar, något som diskuteras att införa på bred front i TTIP-avtalet som nu förhandlas mellan EU och USA.

Det är okänt om den nya regeringen i Sverige, som ju äger Vattenfall, tänker agera annorlunda än sina företrädare. Det är information som ännu inte läckt ut, till skillnad från radioaktiviteten från Fukushima, som fortfarande läcker.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Har mänskligheten någon framtid?

Vi människor befinner oss i ett mycket kritiskt läge. Ett av de stora hoten är ett storkrig mellan stormakter där kärnvapen kan användas. Detta skulle vara slutet för mänskligheten. Utarmning av ekosystem och artutrotning som beror på människors exploatering av naturen är i sig ett existentiellt hot. Den pågående uppvärmningen, som i betydande utsträckning beror […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Varning för ekosystemkollaps efter dramatisk minskning av insekter

Tre-fjärdedelar av de flygande insekterna i Tysklands naturreservat har försvunnit de senaste 25 åren enligt chockade vetenskapsmän, rapporterar The Guardian. Konsekvenserna kan bli förödande även för oss människor då insekter både utför pollinering och är föda för andra djur. – Det faktum att flygande insekter minskar i så hög grad inom ett så stort område […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer