EU i kris föreslår gigantisk investeringsplan

Även högerpolitikerna har börjat inse allvaret och det stora ekonomiska hotet som europolitiken kombinerat med en girig kapitalism har serverat oss. I helgen kommer stats- och regeringscheferna i EU träffas i Bryssel för att diskutera EU-kommissionens investeringspaket på 3 000 miljarder kronor.

Kommissionsordföranden Jean-Claude Junckers förslag syftar till att försöka lösa det uppdämda behovet av investeringar. Många EU-länder är dock redan högt skuldsatta och förmår inte själva kunna göra tillräckliga investeringar eftersom efterfrågan i den globala ekonomin har urholkats av företagens stora vinster på löneandelens bekostnad de senaste 30 åren.

Planen innehåller enligt tidningen Statskoll tre delar och ska inte belasta medlemsländernas offentliga finanser:

”1. En ny investeringsfond som kapitaliseras med 5 miljarder euro från Europeiska investeringsbanken, EIB, och 16 miljarder euro i garantier från EU-budgeten,
varav 6 miljarder euro är avsatta medel från befintliga program. Målet är att fonden fram till slutet av 2017 ska generera totala privata och offentliga investeringar på minst 315 miljarder euro.

2. Upprättande av en lista med investeringsprojekt på EU-nivå och att etablera en investerarfunktion på EU-nivå.

3. Ansträngningar att förbättra investeringsklimatet.”

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer