EU i kris föreslår gigantisk investeringsplan

Även högerpolitikerna har börjat inse allvaret och det stora ekonomiska hotet som europolitiken kombinerat med en girig kapitalism har serverat oss. I helgen kommer stats- och regeringscheferna i EU träffas i Bryssel för att diskutera EU-kommissionens investeringspaket på 3 000 miljarder kronor.

Kommissionsordföranden Jean-Claude Junckers förslag syftar till att försöka lösa det uppdämda behovet av investeringar. Många EU-länder är dock redan högt skuldsatta och förmår inte själva kunna göra tillräckliga investeringar eftersom efterfrågan i den globala ekonomin har urholkats av företagens stora vinster på löneandelens bekostnad de senaste 30 åren.

Planen innehåller enligt tidningen Statskoll tre delar och ska inte belasta medlemsländernas offentliga finanser:

”1. En ny investeringsfond som kapitaliseras med 5 miljarder euro från Europeiska investeringsbanken, EIB, och 16 miljarder euro i garantier från EU-budgeten,
varav 6 miljarder euro är avsatta medel från befintliga program. Målet är att fonden fram till slutet av 2017 ska generera totala privata och offentliga investeringar på minst 315 miljarder euro.

2. Upprättande av en lista med investeringsprojekt på EU-nivå och att etablera en investerarfunktion på EU-nivå.

3. Ansträngningar att förbättra investeringsklimatet.”

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Måtten som styr vården

”Varför gör de på det här viset? Det är ju både dyrt och dåligt?” Så tänkte jag många gånger då jag intervjuat patienter med Hortons huvudvärk om deras väg till vård och var de fastnat i sitt vårdsökande. För patienter (och andra för den delen) finns nu en guide till vården för just Hortons huvudvärk (pdf), men […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer